Hlavní obsah

Telecom v nové velkoobchodní nabídce ADSL snížil ceny až o 25 %

PRAHA

Český Telecom v nové velkoobchodní nabídce služeb vysokorychlostního internetu ADSL snížil oproti původnímu návrhu ceny až o 25 procent. Cena nejlevnějšího připojení se však nezměnila. Právě vysoké ceny byly jednou z oblastí, kterou konkurenční operátoři v původním návrhu z počátku ledna nejvíce kritizovali.

Foto: Karel Musil

Havarované vozidlo

Článek

Telecom nabídku zveřejnil na svých internetových stránkách a v únorovém telekomunikačním věstníku. Zároveň ji rozeslal operátorům.

Podle marketingového ředitele společnosti GTS Davida Duroně lze o novém návrhu s Telecomem vážně jednat. Firma se však obrátila na Český telekomunikační úřad s návrhem na regulaci cen, jež by zamezila znevýhodnění konkurence Telecomu na maloobchodním trhu. Telecom má totiž ve své velkoobchodní nabídce již pro sebe započítanou marži, zatímco jiný operátor si musí marži započítávat nad rámec této ceny. Po regulaci cen a vyjasnění několika připomínek by podle Duroně bylo možné do několika týdnů službu komerčně nabízet.

Firma Contactel naopak podle mluvčí Romany Tomasové považuje změny v nabídce za kosmetické a nabídku vnímá nadále jako jednostranně orientovanou ve prospěch Telecomu.

Zatímco měsíční cena základní nabídky s rychlostmi 192 kbit/s pro stahování dat a 64 kbit/s pro jejich odesílání zůstala v nabídce na 989 Kč, připojení vyššími rychlostmi zlevnilo o 380 až 2570 korun. Snížení se tak pohybuje u jednotlivých nabídek od 15 do 25 procent.

Cena pro koncové zákazníky bude vyšší o 150korunový poplatek za pronájem koncových zařízení, marži operátora a poplatek za připojení k internetu. Odborníci odhadují, že koncová cena pro základní připojení prostřednictvím ADSL by se mohla pohybovat kolem 1500 až 1800 korun.

Telecom v současnosti jedná o testování služby s devíti alternativními operátory a poskytovateli internetu. První testování by měla začít v těchto dnech. Koncoví zákazníci by se mohli služby dočkat během března. To však závisí na dohodě dominantního operátora a ostatních firem o velkoobchodním modelu. Ministr pro informatiku Vladimír Mlynář firmu vyzval, aby se s operátory dohodla zhruba do konce února.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) používá standardní telefonní linky pro vysokorychlostní datovou komunikaci. Je přitom možné dosáhnout až několikanásobně vyšší rychlosti proti běžnému telefonickému připojení k internetu, které je omezeno 56 kbit/s. Telecom službu nabídl již loni na jaře, ale ČTÚ ji zakázal kvůli neexistenci velkoobchodní nabídky, což znemožnilo konkurenci začít službu poskytovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 5/2003: Levné notebooky posilují!

Souboj mezi výrobci přenosných počítačů začíná poslední dobou nabírat na intenzitě, a to především v nejnižší cenové třídě, do které patří i nová řada...

Evropská komise zřizuje agenturu na hackery

Evropská komise zřídí specializovanou agenturu, která bude mít za úkol učinit přítrž internetovému pirátství a hackerům. Komisař Erkkii Liikanen dnes oznámil,...

Výběr článků

Načítám