Hlavní obsah

Technologie 3G míří do důchodu. Jak šel čas s mobilními sítěmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce nás čeká konec jedné významné mobilní éry. V České republice se v průběhu následujících měsíců budou vypínat 3G vysílače, právě třetí generace sítí přitom naučila Čechy využívat mobilní internet na cestách. Právě k této příležitosti se sluší připomenout, jak se vlastně mobilní sítě vyvíjely a co Čechy v nadcházejících letech čeká.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Standard 3G byl ve své době bez nadsázky zaklínadlem mobilních operátorů. Ti tehdy lákali na oslnivou rychlost 2 Mb/s, což se nedalo se starším standardem EDGE srovnávat. V průběhu času se navíc standard 3G postupně zrychloval.

Žádné internetové balíčky tehdy ale v podstatě neexistovaly, u tuzemských i většiny zahraničních operátorů se platilo za přenesená data. A kredit na předplacenkách mizel s každou načtenou webovou stránkou doslova před očima, případně jsme se na konci měsíce dočkali nepěkně dlouhého účtu za mobilní služby.

Česko se pomalu loučí s 3G technologií

Mobil

V letošním roce ale standard 3G definitivně končí. „Vysílače se zastaralou 3G (UMTS) technologií začnou v letošním roce nahrazovat modernější 5G sítě. Rychlost internetu v mobilu se rapidně zvýší. Operátorům umožní technologická inovace poskytnout kvalitnější služby zákazníkům a významně zvýšit datové rychlosti a objem přenášených dat,“ prohlásil ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund.

I po vypnutí 3G sítě se ale lidé se svým starým telefonem bez problému dovolají a budou moci přijímat SMS. Stejně tak podle něj vypnutí 3G sítí žádným způsobem neohrozí dostupnost tísňových volání.

„Uživatelé starších přístrojů budou s předstihem informováni svým operátorem, bude jim nabídnuta výměna SIM karty a případně doporučen modernější telefon podporující technologii 4G či 5G,“ doplnil ředitel APMS.

První generace internet nenabízela

Jak již samotný název napovídá, před mobilními sítěmi třetí generace byly ještě další dvě. Číslování mobilních sítí nicméně může působit pro běžné uživatele velmi zmatečně. Je to dáno tím, že význam jednotlivých standardů se v průběhu let měnil. Například sítě první generace vůbec nepřenášely data, sloužily pouze k přenosům hlasu v analogové podobě.

Standard 1G začal být používán nejprve v Norsku a Švédsku, a to v roce 1979 – tedy před více než 40 lety. Například v Česku nicméně síť první generace fungovala mezi lety 1991 a 2006, provozoval ji operátor Eurotel.

Ve stejný čas nicméně již na trhu byla už i druhá generace. První sítě standardu 2G se stavěly zhruba od poloviny 90. let. Zásadní rozdíl byl v tom, že data byla šířena již v digitální podobě, kromě hlasu tak prostřednictvím tohoto standardu mohly být odesílány také SMS zprávy.

Vůbec poprvé se také setkáváme s mobilním internetem. Nabízel tehdy rychlost nižší než 20 kbit/s, což je v dnešní době těžko představitelná hodnota. Na načtení obrázků na webu čekali lidé i několik minut.

Vyšší rychlost zařadil mobilní internet až s přechodovou sítí 2,5G, první takové se objevovaly s příchodem nového milénia. Dnešní třicátníci a čtyřicátníci si patrně ještě vzpomenou na pojmy jako GPRS a EDGE – šlo o standardy mobilního internetu, které nabízely tehdy neskutečně vysoké přenosové rychlosti. V případě GPRS až 128 kb/s a u EDGE až 256 kb/s.

Hlasové volání a SMS na 99 % území ČR zajišťuje ještě starší technologie 2G.
ředitel APMS Jiří Grund

Tyto sítě mimochodem fungují v tuzemsku dodnes. „Hlasové volání a SMS totiž na 99 % území ČR zajišťuje ještě starší technologie 2G, které se plánovaná obnova netýká. Stejně tak vypnutí 3G sítí žádným způsobem neohrozí dostupnost tísňových volání, včetně např. e-callu – nouzového volání vozidla v případě nehody,“ konstatoval Grund.

Sítě třetí generace jsme si již představili, a tak se ze dvojky přesuneme rovnou na čtyřku. Právě standard 4G je totiž v současnosti nejrozšířenější, masivního rozšíření se dočkal v letech 2012 a 2013. Někdy je označován také jako LTE.

Rychlosti jsou v porovnání s dřívějšími sítěmi dechberoucí – například v Praze je možné bez problémů surfovat po webu při rychlosti přesahující 100 Mb/s.

Sítě 4G jsou tak často dokonce rychlejší než pevné přípojky v domácnostech. Neplatí to samozřejmě pouze pro Česko, ale také pro zahraniční státy. Právě sítě 4G umožnily takový rozmach chytrých telefonů a vysokorychlostního internetu obecně. V tuzemsku i zahraničí operátoři nabízejí vedle datových limitů také zcela neomezený internet.

Operátoři už mohou využívat nové frekvence pro 5G

Mobil

Revoluce, nebo evoluce?

Stejný skok ve vývoji, jaký byl mezi standardy 3G a 4G, má nyní přinést pátá generace mobilních sítí. Uživatelé si polepší opět v rychlosti – během ukázkových testů operátoři naměřili hodnoty okolo 2 Gb/s. Pevná připojení – například přes pevnou linku nebo kabel – přitom v současnosti nabízejí rychlosti v řádech stovek Mb/s.

Sluší se nicméně zdůraznit, že standard 5G nebude v budoucnu sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, jsou již dnes běžně k dostání v obchodech.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Všichni tři tuzemští operátoři již spustili pro běžné zákazníky moderní 5G připojení. Mobilní sítě páté generace jsou však dostupné pouze v některých...

Výběr článků

Načítám