Hlavní obsah

Operační systém Windows 11 vyjde již příští týden

Čekání se chýlí ke konci. Již příští týden v úterý vydá společnost Microsoft svůj nový operační systém Windows 11. Ten budou moci majitelé kompatibilních systémů s desítkami získat zadarmo jako upgrade, zároveň se v tento den objeví na pultech obchodů nové počítače s jedenáctkami. Windows 11 samozřejmě bude možné zakoupit také samostatně jako instalaci.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Přesné ceny instalací Microsoft zatím neprozradil. Lze nicméně předpokládat, že ceny budou podobné jako v případě aktuálně nabízených desítek. Verze Windows 10 Home se v tuzemských obchodech prodává okolo 3500 Kč, za Windows 10 Pro pak případní zájemci zaplatí bezmála šest tisíc korun.

Systém Windows 11 nepřijde sám. Microsoft chystá ještě jednu premiéru

Software

Zajímavější tak bude rozhodně možnost bezplatného upgradu. Platí to ale jen v případě, že již vlastní počítač s legální verzí Windows, který bude splňovat hardwarové nároky nových jedenáctek. To nicméně platí o drtivé většině aktuálně nabízených strojů.

Díky tomu nemusí lidé, kteří si chtějí koupit nový počítat již nyní, s výběrem otálet. Mohou si již nyní zakoupit nový počítač s operačním systémem Windows 10 a v příštím týdnu přejít na jedenáctky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Vyšší hardwarové nároky

Hardwarové nároky se v případě Windows 11 zvyšují. Zatímco Windows 10 si vystačily se standardem DirectX 9, u jedenáctek bude potřeba již DirectX 12.

Problémem u starších strojů může být také absence Trusted Platform Module (TPM), který je pro chod Windows 11 zapotřebí také. Kompletní přehled technických parametrů chystaného operačního systému od Microsoftu naleznete v tabulce níže.

Minimální požadavky na systém Windows 11
Procesor1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
Paměť4 GB RAM
Úložiště64 GB nebo větší úložné zařízení
Firmware systémuRozhraní UEFI, možnost zabezpečeného spouštění
TPMSpecifikace Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0
Grafická kartaKompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
Obrazovka> 9" s rozlišením HD (720p)
Internetové připojeníÚčet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberzločinci si vzali na mušku Windows 11

Finální verze operačního systému Windows 11 má vyjít až na podzim, přesto se na něj kyberzločinci zaměřili již nyní. Využívají toho, že techničtí nadšenci mají...

Windows 11 budou zadarmo. Ale ne pro každého

Už letos na podzim bude vydána nová verze operačního systému od Microsoftu. Windows 11 budou moci stejně jako v případě předchozích desítek získat lidé úplně...

Výběr článků

Načítám