Hlavní obsah

Kontakt s nakaženým. Hláška v mobilu zmátla uživatele eRoušky 2.0

Novinky, Miloslav Fišer

Uživatelé aplikace eRouška 2.0, která je zároveň jedním z nástrojů v boji s koronavirem, se mohli v uplynulých dnech setkat s hlášením o možném kontaktu s nakaženým. Panika však není na místě, šlo pouze o systémové oznámení, jak informovali tvůrci na Twitteru. Aplikaci eRouška 2.0 provozuje ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Pokud vás překvapilo oznámení s červenou ikonkou viru a textem Oznámení o možném kontaktu na Androidu nebo Zaznamenání kontaktů na iOS, tak není důvod k obavám,“ upozornili tvůrci na Twitteru.

Zdůraznili přitom, že jde o systémové oznámení, na které nemá eRouška vliv. „Pokud byste měli rizikový kontakt s nakaženou osobou, zjistíte to přímo na hlavní obrazovce eRoušky, nebo klepnutím na tři tečky vpravo nahoře a na Rizikové setkání,“ doplnili zástupci projektu.

A proč se vlastně tato hláška na mobilech zobrazuje? Jde o funkci Exsposure Notification – ta posílá například týdenní připomenutí, že je tato funkce v systému zapnutá. „Bohužel oficiální překlad do češtiny ‚Oznámení o možném kontaktu‘, který se objevuje jako nadpis notifikace, některé uživatele mate,“ vysvětlili tvůrci aplikace.

Takto vypadá skutečné oznámení eRoušky a hláška o zaznamenávání kontaktu na platformě iOS.

Přišlo oznámení? Hlavně nepanikařit

Pokud se lidem zobrazí informace o tom, že se setkali s nakaženým, neměli by začít panikařit. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová pro Novinky.cz uvedla, že aplikace nedokáže rozpoznat, zda měl někdo nasazený respirátor či roušku nebo zda byl nakažený například za plexisklem. „Pokud lidem přijde na mobil upozornění, že se setkali s nakaženým, neznamená to, že by měli okamžitě volat svému doktorovi nebo na hygienu,“ zdůraznila Štěpanyová.

„Lidé by měli pouze pečlivěji sledovat svůj zdravotní stav a chovat se zodpovědněji, například zbytečně nechodit mezi velké množství lidí,“ podotkla mluvčí ministerstva zdravotnictví s tím, že na lékaře by se měli lidé obrátit až ve chvíli, kdy budou mít nějaké příznaky.

Aplikace eRouška 2.0 už překonala půl milionu instalací

Software

Přesně takový postup koneckonců radí i samotná aplikace eRouška a totéž je doporučeno i lidem, kteří aplikaci nemají. Vhodné je myslet také na to, že aplikace má pouze informativní charakter. Hygiena s aplikací nijak dále nepracuje, nevyužívá ji k trasování lidí.

První verzi aplikace si přitom stáhlo za pět měsíců pouze 270 tisíc lidí. Je nicméně nutné zdůraznit, že původní program fungoval zcela jinak. Byl vytvořen především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů, druhá verze představuje spíše anonymní systém pro občany.

Podle posledních zveřejněných dat si aplikaci eRouška nainstalovalo již přes půl milionu lidí. Ke stažení je od poloviny září.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Jak funguje aplikace eRouška?

Aplikace eRouška dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu. Je tedy zřejmé, že aplikaci musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Reklama

Související témata:

Související články

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

První verze aplikace eRoušky, která má být jedním z hlavních nástrojů při boji s koronavirem v tuzemsku, se velkého úspěchu mezi uživateli nedočkala. Za pět...

Výběr článků

Načítám