Hlavní obsah

Flash Player letos definitivně skončí

Novinky, lez

Životnost Flash Playeru se nezadržitelně krátí. Tento svého času velmi populární přehrávač videí, který na internetu používaly stovky milionů lidí, zmizí z internetu úplně již na konci letošního roku. Tvůrci ze společnosti Adobe totiž definitivně ukončí jeho podporu.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Neuplyne měsíc, kdy by oblíbený program Flash Player nečelil nějakým problémům souvisejícím s nově objevenou chybou. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč se tuto aplikaci rozhodli tvůrci poslat definitivně do důchodu.

Adobe pak totiž musí vydávat jednu záplatu za druhou, přitom z provozu Flash Playeru nemá ani korunu.

Flash Player obsahuje nebezpečnou trhlinu

Software

Čas na změnu do konce roku

Ještě před pár lety běžel Flash Player na drtivé většině webových stránek. Server Bleeping Computer nicméně již dříve poukázal na to, že v současnosti jej využívají méně než tři procenta světových webových serverů.

To je s ohledem na dřívější popularitu velmi zanedbatelné číslo, byť jde v praxi v celosvětovém měřítku stále ještě o miliony internetových stránek. Na přechod na nějaký jiný webový standard mají tyto weby čas ještě do 31. prosince. Pak přestane Flash Player fungovat a pluginy na zmiňovaných stránkách se ze dne na den stanou nefunkční.

Tvůrci chtěli Flash Player zachránit

Sluší se také podotknout, že ukončení podpory se netýká pouze internetových videí. V prostředí Flash Playeru funguje také celá řada online her.

Právě kvůli nejrůznějším hrám se někteří softwaroví tvůrci snažili Flash Player zachránit. Na petice za zachování podpory či předání zdrojových kódů do rukou komunity jako open-source však společnost Adobe neslyšela.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Flash Player skutečně zanikne.

Reklama

Související témata:

Související články

5G sítě pomohou s péčí o seniory

V Jeseníku, který je jedním z pěti měst Česka, kde bude od druhé poloviny příštího roku vysokorychlostní síť páté generace (5G), ji využijí například...

Výběr článků

Načítám