Hlavní obsah

Český rozhlas pozastavil účty na TikToku, stopku vystavila i Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český rozhlas ve středu informoval, že se rozhodl pozastavit využívání sociální sítě TikTok pro prezentaci svého obsahu a aktivit. Chce tak zabránit bezpečnostním rizikům, před kterými varoval minulý týden Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Stopku TikToku ve středu vystavila také Poslanecká sněmovna.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Český rozhlas doposud využíval na sociální síti TikTok profily Radia Wave a zpravodajského serveru iROZHLAS.cz. Po vnitřní diskusi jsme se rozhodli naše aktivity na této sociální síti pozastavit na neurčito. Český rozhlas činí toto rozhodnutí jako zodpovědná instituce. Bezpečnostní varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) bereme velmi vážně,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

Ve středu sněmovní kancelář zakázala používat zaměstnancům čínskou aplikaci TikTok na všech svých zařízeních kvůli kybernetické bezpečnosti. Ze soukromých přístrojů doporučila tuto aplikaci odstranit. S obdobnou žádostí se podle ČTK kancléř Martin Plíšek obrátil dopisem také na poslance a jejich asistenty.

Nejde jen o TikTok. Nizozemsko zakazuje úředníkům aplikace z Číny i Ruska

Software

Zákazy se množí

Obdobný krok udělala i česká ministerstva a některé tuzemské společnosti, stalo se tak bezprostředně po varování kyberbezpečnostního úřadu. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

ByteDance se brání

Kvůli obavám, že by TikTok mohl předávat informace čínské vládě, zakázaly používání této aplikace na služebních mobilech státní úřady v Severní Americe a Evropě.

Společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, všechna obvinění ale opakovaně odmítá. „Jsme přesvědčeni, že zákazy byly založeny na mylných představách a jsou motivovány širší geopolitikou, v níž TikTok ani naše miliony uživatelů nehrají žádnou roli,“ reagoval mluvčí TikToku.

TikTok zakazují pracovníkům v Česku úřady i soukromé společnosti

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám