Hlavní obsah

Aplikace eRouška rozešle denně tisíce varování před koronavirem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden uplyne přesně měsíc od doby, kdy byla vydána druhá verze mobilní aplikace eRouška. V souvislosti s tím byly na oficiálním twitterovém účtu aplikace zveřejněna aktuální data – například i to, že aplikace za jediný den odešle tisíce varování na kontakt s nakaženou osobou.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Článek

Konkrétně pracovníci Chytré karantény prozradili, že za čtvrtek dostalo varování 7800 uživatelů. Ve středu to přitom bylo méně, zhruba 7200 uživatelů.

Do aplikace zadalo kód od hygieny pro varování ostatních rekordních 924 lidí. Toto číslo je nicméně tak vysoké, protože zkraje týdne postihl některé uživatele výpadek, který se projevoval nemožností zadat SMS kód. Pro srovnání – ve středu kód do mobilní aplikace zadalo 374 lidí.

Aplikaci eRouška používá milion lidí. Je to ale pořád málo

Software
Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Ze zveřejněných dat je tedy zřejmé, že eRouška je skutečně využívána jako nástroj pro boj s koronavirem. Aplikaci nicméně musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Doposud si eRoušku 2.0 nainstalovalo 1,143 milionu lidí. K překonání milionové mety stačil tedy necelý měsíc, přitom předchozí verzi si za pět měsíců stáhlo pouze 270 tisíc lidí. Je to ale dáno tím, že obě aplikace fungují na zcela jiném principu.

První verze pracovala na jiném principu, sloužila především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů. Druhá generace eRoušky místo toho představuje anonymní varovný systém pro občany.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Jak funguje eRouška?

Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Reklama

Související témata:

Související články

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

První verze aplikace eRoušky, která má být jedním z hlavních nástrojů při boji s koronavirem v tuzemsku, se velkého úspěchu mezi uživateli nedočkala. Za pět...

Výběr článků

Načítám