Hlavní obsah

Aplikace eRouška ctí soukromí, tvrdí posudek ČVUT

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová aplikace eRouška, kterou si lidé mohou volně stáhnout do mobilního telefonu, má pomoci hygienikům s kontaktováním těch, kteří se mohli setkat s lidmi nakaženými koronavirem. S tím se ovšem vyrojily obavy, zda nepůjde o „šmírování uživatelů”. Fakulta informačních technologií (FIT) ČVUT v Praze proto vypracovala pro aplikaci posudek. A došla k závěru, že dbá na soukromí uživatelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aplikaci vytvořili dobrovolníci v rámci iniciativy COVID19CZ, která sama sebe označuje jako „společnou aktivitu českých technologických firem a IT nadšenců zaměřenou na pomoc v boji s nákazou“, a zaštítilo ji ministerstvo zdravotnictví.

Na webu aplikace pak stojí, že bezpečnost dat „zaštiťuje řada nezávislých odborníků”, přičemž autoři odkazují právě i na posudek z ČVUT.

Ten konstatuje dvě věci: že aplikace neodesílá data bez vůle uživatele a že nesbírá údaje o GPS poloze telefonu.

K odeslání dat o setkáních s dalšími zařízeními dojde až ve chvíli, kdy uživatel stiskne „odeslat data”. „Všechna v aplikaci shromážděná data lze navíc manuálně smazat,” uvedl Martin Půlpitel z FIT ČVUT, který posudek připravil.

Zlom v boji s koronavirem? Češi mohou používat aplikaci eRouška

Software

„V porovnání s ostatními řešeními, která se v poslední době objevila na trhu nejen v Česku, ale také v zahraničí, spočívá výhoda eRoušky v tom, že ke svému fungování nevyužívá sběru informací o GPS poloze telefonu, a tím i šetří baterii telefonu,” dodal Půlpitel.

Pro chytrou karanténu

Podle plánů autorů by se aplikace měla stát účinným nástrojem v boji s koronavirem - mohla by přispět k lepšímu vytipovávání potenciálně nakažených, díky čemuž by také mohla být uvolněna bezpečností opatření zavedená kvůli šíření infekce.

„Výhodou pro uživatele je zejména skutečnost, že v případě, že u nich nákaza propukne, dokážou snadno a rychle předat hygienikům své kontakty za poslední dny a hygienu navíc upozorní i na kontakty s těmi, které nemohou osobně znát,“ prohlásil Vojtěch Komenda, jeden z autorů eRoušky.

Foto: erouska.cz

Aplikace eRouška

Aplikace vznikla jako součást tzv. chytré karantény. „Výrazně ulehčí a extrémně zrychlí hygienikům vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele. Aplikace slouží jako automatický notýsek, do kterého se zapisují anonymní ID zařízení, se kterými jste přišli do styku. Tento notýsek je uložen jen ve vašem telefonu a o odeslání hygieně rozhodnete jen vy sami, pokud vás o to pracovník hygieny požádá,“ uvedl jeden z autorů.

Chytrá karanténa se spustí naplno 1. května, nově se testuje i v Praze

Domácí

Program je k dispozici zdarma, stahovat jej však zatím mohou pouze majitelé přístrojů s operačním systémem Android, nicméně v plném proudu jsou práce na verzi pro iOS od Applu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám