Hlavní obsah

Slavia pomohla k rekordu, český internetový uzel zažil největší zátěž

Novinky, mif

Největší zátěž v celé své historii zažil v úterý večer český internetový uzel NIX.CZ, který propojuje sítě různých poskytovatelů internetového připojení. Během jediné sekundy jím protekl terabit dat. Za tak zvýšenou zátěž mohlo především internetové vysílání fotbalového zápasu Ligy mistrů mezi Interem Milán a Slavií Praha.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Peter Olayinka společně s Ondřejem Kúdelou oslavuje první gól zápasu.

Článek

„Špička provozu dosáhla hodnoty 1018 Gb/s,“ prohlásil Adam Golecký, výkonný ředitel společnosti NIX.CZ. Průměrná hodnota vytížení se přitom zpravidla pohybuje mezi 500 a 700 Gb/s.

Zajímavé je přitom to, že uzel dovede pojmout ještě daleko větší množství dat. „Páteřní linky měly utilizaci maximálně 47 procent. Každopádně část provozu je vždy odbavována v rámci switche. Takže nelze zjednodušeně říct, že kapacita by byla při současném stavu cca 2 Tbps. Proto bych řekl, že současná kapacita je dostatečná pro odbavení trojnásobného provozu,“ doplnil Golecký.

Navzdory tomu se uživatelé mohli setkat během úterního večera s výpadky, což potvrzuje i výkonný ředitel společnosti NIX.CZ. „V našem uzlu jsme nepozorovali žádné přetížení některého z portů. Proto bych usuzoval, že mohl být na poslední míli, anebo někde uvnitř sítě některého z poskytovatelů,“ uzavřel Golecký.

Fotbalisté Slavie jsou v Lize mistrů řazeni spíše mezi outsidery, v úterý večer nicméně podali dechberoucí výkon. Hned v úvodním zápase pražský tým dokázal zaskočit na San Siru favorizovaný Inter Milán, italský gigant musel nakonec být rád za remízu 1:1.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám