Hlavní obsah

Recenze: Motorola V300 je výborné véčko

Motorola chytila druhý dech a její nová řada mobilních telefonů střední a vyšší třídy může ostatním výrobcům dost zatopit. Jako první představíme Motorolu V300: véčko se špičkovým displejem.

Článek

Motorola V300 je první mobilní telefon z nové řady V. Už od října ji exkluzivně nabízí T-Mobile, od něhož jsme ji také měli k dispozici, nemělo by ale trvat dlouho a telefon začnou prodávat také běžní distributoři.

Vzhled a konstrukce

Motorola V300 je véčko a podle našich měřítek středně velký a středně těžký mobilní telefon. Jeho design je poměrně konzervativní, Motorola nesáhla k žádným výtvarným výstřelkům. Povrch telefonu chrání z větší části plastové kryty, v našem případě modré barvy s mírně perleťovým efektem. Kryty nejsou výměnné.

Čelní ploše vévodí malý displej a objektiv fotoaparátu, na bocích pak několik ovládacích tlačítek. Při pohledu zezadu zaujme kruhový otvor hlasitého reproduktoru, očko slouží k provléknutí poutka, vedle je zdířka pro osobní handsfree. Díky stejnému systémovému konektoru lze použít stejné příslušenství jako ke starším Motorolám. Rovněž baterie typu Li-Ion je stejná jako dřív, výrobce udává pohotovostní dobu až 488 hodin a dobu hovoru až 196 minut.

:. Motorola V300 je středně velký telefon, designově ale nemá chybu

Displeje

Malý displej na čelní ploše používá bílé písmo na tmavém pozadí a je sytě modře podsvětlen. Standardně jsou na něm zobrazeny digitální hodiny, v horní řadě je sbírka stavových ikonek. Při příchozím hovoru nebo zprávě se na displeji ukáže patřičná informace, bez otevření telefonu lze také měnit vyzváněcí profily.

Velký displej, který se objeví po rozevření véčka, je jeden z největších, s jakými se na dnešních telefonech můžete setkat. Je typu TFT a zobrazí až pětašedesát tisíc barev. Přes celou plochu displeje lze umístit tapetu, po nastavené době se může objevit animovaný spořič displeje.

Klávesnice a ovládání

Tlačítka klávesnice jsou od sebe dostatečně vzdálená, nebo alespoň v případě funkčních tlačítek rozměrná, mají jasný stisk a dobře se na nich píše. Funkční tlačítka jsou soustředěna kolem čtyřsměrného ovladače, v jehož středu je umístěna potvrzovací klávesa. Každému směru lze v nabídce přiřadit jednu z nabízených funkcí. Klávesnice má silné bílé podsvětlení.

Můžeme si vybrat, jestli se bude hlavní nabídka zobrazovat jako matice ikon, nebo jako seznam textových položek. Další úrovně menu jsou až na výjimky textové. Strukturu hlavní nabídky lze upravit - důležité funkce nastavíte na začátek, ty méně důležité přijdou na řadu později. Každé položce můžete přiřadit hlasový povel nebo číselnou zkratku, se kterou se k dané funkci dostanete okamžitě přímo z pohotovostního stavu.

:. Klávesy jsou malé, píše se na nich ale dobře

Telefonování

Motorola V300 dokáže zobrazit seznam v telefonu, do něhož se vejde tisíc položek, současně se seznamem na kartě SIM. Přístup do adresáře je rychlý, standardně stačí stisknout šipku doprava, díky možnostem personalizace ale můžete nastavit i jinou cestu. V seznamu však lze vyhledávat pouze podle prvního znaku.

Ke každému číslu v seznamu je možné přidat obrázek. Mohou se jím lišit jednotlivé kontakty, ale třeba i domácí číslo od firemního telefonu. Tyto obrázky mohou být zobrazeny při listování telefonním seznamem, můžete ale zvolit i úspornější pohled bez obrázků. Můžete si také vybrat, zda chcete kontakt zobrazit v seznamu pouze jednou s tzv. primárním číslem, nebo jestli se má jméno v adresáři objevit tolikrát, kolik čísel je u něj přiřazeno. 

SMS a MMS

Motorola V300 kromě běžných textovek podporuje i rozšířené zprávy EMS, přijme obrázky z Nokií ve formátu Smart Messaging a jako správný moderní mobil si rozumí i s multimediálními zprávami MMS.

Editor MMS je poměrně standardní. Zprávu lze stránkovat, vložit do ní obrázek, zvuk, hlasový záznam nebo šablonu, výsledek můžete odeslat na telefonní číslo nebo na e-mail.

Vestavěný e-mailový prohlížeč pracuje s jednou schránkou. Můžete si vybrat, jestli se zprávy ze serveru mají přesunout nebo jen zkopírovat, v nastavení lze zvolit limit velikosti zpráv. Nové zprávy můžete kontrolovat ručně, nebo nastavit pravidelnou kontrolu.

:. Nabídka může být tvořena ikonami nebo jako textový seznam

Vestavěný fotoaparát

Vestavěný fotoaparát má maximální rozlišení 640 × 480 bodů, lze ale nastavit i dva menší formáty. Kvalita snímků není měnitelná. Fotomobil nemá optický hledáček a snímaná scéna se zobrazuje na displeji telefonu. Z pokročilých funkcí je k dispozici dvojnásobný nebo čtyřnásobný digitální zoom, funguje však jen na principu výřezu. V nabídce je několik možností vyvážení bílé, k dispozici je noční režim, při focení lze upravovat expozici a můžete využít i pěti nebo desetisekundovou samospoušť.

Pořízené obrázky se ukládají do vnitřní paměti s kapacitou 5 MB. Z telefonu pošlete fotografie ememeskou nebo jako e-mail, do počítače je bude možné přenést přes kabel prostřednictvím speciálního softwaru.

Organizace času

Na kalendář se lze dívat v měsíčním nebo týdenním pohledu, při klepnutí se rovnou zobrazí vybraný den. Do kalendáře lze zadat pouze jeden typ události a k němu název, začátek, dobu trvání, datum, opakování a upozornění v nastaveném předstihu. V nastavení kalendáře si lze zvolit, jestli se mají upomínky ozvat i v případě, je-li telefon vypnutý. Rovněž budík už budí i u vypnutého telefonu.

Další funkce

Kalkulačka nabízí paměť a její součástí je i převodník měn. Diktafon funguje také jako záznamník hovoru, do paměti se ovšem vejde pouze jedna nebo více nahrávek do celkového součtu jedné minuty. V telefonu jsou nainstalovány dvě hry: mobilní verze deskové strategické hry Monopoly a hra Stuntman, v níž musíte v časovém limitu projíždět kaskadérské tratě. Díky podpoře Javy lze další hry a aplikace doinstalovat.

Motorola V300 nenabízí Bluetooth ani infraport, pro propojení počítače s mobilem můžete použít jen kabel. Datové možnosti telefonu jsou přitom slušné: hardwarový modem je sice dnes už standard, ale GPRS třídy 10 se ještě u všech telefonů nevidí.

Wapový prohlížeč je u telefonu T-Mobilu standardně nastaven na t-zones, ovšem domácí stránku lze změnit. Rovněž záložky jsou plné odkazů na wapový portál T-Mobilu. Přehled všech funkcí telefonu naleznete zde.

Závěr, zhodnocení

Motorolu V300 koupíte u T-Mobilu za plnou cenu 9 999 Kč, nebo dotovanou 4 999 Kč (8 147 Kč včetně aktivačního poplatku). Telefon by se časem měl objevit také v nezávislé distribuci.

Motorola v posledních měsících neměla ve střední třídě příliš co nabídnout. Stará úspěšná véčka se už spíš jen doprodávala za stále nižší ceny a poslední novinky T720/T720i už nenabízely víc než konkurence. Nové modely V300, V500 a V600 ale mají reálné ambice tuto situaci změnit. První z nich, Motorola V300, je výborný telefon. Podrobnou recenzi si můžete přečíst na serveru Mobilmania.cz.

Marek Lutonský, (www.mobilmania.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Siemens M55 - levný mobil nejen pro teenagery

Siemens M55 se v Česku začal prodávat koncem června za necelých sedm tisíc. Má takřka shodné vybavení jako starší S55, hezčí design, lepší displej a také...

Samsung S500 - konečně levné véčko

Samsung SGH-S500 patří mezi dobře vybavená véčka. Nabízí nadstandardní kvalitu a eleganci, na druhou stranu stojí oběma nohama na zemi, s cenou pár tisíc korun...

Nokia N-Gage: herní šílenství začíná!

Nokia útočí s naprosto převratným přístrojem, který kombinuje mobil s herní konzolí. Čekají nás skutečné 3D hry na displejích mobilů. Cena okolo deset tisíc...

Výběr článků

Načítám