Hlavní obsah

První země přijme bitcoiny jako oficiální platidlo

Novinky, rim

Už příští měsíc se stane Salvador první zemí na světě, která přijme bitcoin jako oficiální národní měnu. S návrhem přišel již v červnu prezident středoamerického Salvadoru Nayib Bukele, parlament následně jeho vizi posvětil.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Článek

Salvador se tak stane první zemí, kde bude možné běžně platit nejznámější kryptoměnou na světě. Bitcoiny budou schváleny jako oficiální platidlo v úterý 7. září.

Bukele si od zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla slibuje především to, že Salvadorci žijící v zahraničí budou moci snadněji posílat peníze zpět do své vlasti. V současnosti je totiž tamní ekonomika na penězích ze zahraničí prakticky závislá. Zahraniční platby tvoří 22 procent hrubého domácího produktu země.

50 000 dolarů není strop, bitcoin míří podle analytika k novému maximu

Internet a PC

„Bitcoiny představují cestu, jak vytvořit nová pracovní místa a jak pomoci lidem s jejich finančním začleněním do legální ekonomiky,“ prohlásil Bukele s tím, že „70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno“.

S ohledem na to, jak jsou bitcoiny prakticky po celém světě populární, si prezident Salvadoru od svého návrhu slibuje, že do země přijdou nové investiční pobídky od fanoušků kryptoměn.

Ostatní dávají od kryptoměn ruce pryč

Návrh prezidenta Salvadoru nicméně přichází v době, kdy ostatní dávají od bitcoinu – a dalších kryptoměn – ruce pryč.

V květnu se například Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což způsobilo propad bitcoinu i dalších kryptoměn, uvedla agentura Reuters. Čínské finanční instituce a platební společnosti tak již v současnosti nesmí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Írán se zase kvůli vysokým nárokům na spotřebu elektřiny rozhodl těžbu kryptoměn umístit na seznam nelegálních činností. Stalo se tak poté, co se tento asijský stát opakovaně potýkal s výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom server BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám