Hlavní obsah

Přechod na DVB-T2 čeká Pardubicko, Jihlavsko i severní Moravu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned tři velké regiony čeká příští týden přechod na druhou generaci digitálního pozemního vysílání. Starší standard DVB-T nebude dostupný od konce srpna na Pardubicku, Jihlavsku a na severní Moravě. Vyplývá to z informací Českých radiokomunikací (ČRA), které mají přechod v tuzemsku na starosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Jednu minutu před půlnocí 27. srpna dojde k vypnutí DVB-T vysílání programů České televize z vysílače Pardubice-Krásné na kanálu 32. Stávající DVB-T vysílání komerčních televizních stanic se potom bude vypínat 22. září a 23. září v brzkých ranních hodinách, následně budou tyto programy k dispozici už jen v novém standardu DVB-T2,“ uvedla mediální zástupkyně radiokomunikací Petra Miterová.

Pardubicko není nicméně jediný region, který podobný scénář příští týden čeká. Jednu minutu před půlnocí dne 27. srpna dojde k vypnutí DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Ostrava-Hošťálkovice, Ostrava-Hladnov a Frýdek-Místek-Lysá hora na kanálu 54 a Jeseník-Praděd na kanálu 36.

Ve stejný termín bude ukončeno také DVB-T vysílání programů České televize na Jihlavsku, konkrétně se jedná o vysílač Jihlava-Javořice. „Stávající DVB-T vysílání hlavních komerčních televizních stanic se potom bude vypínat 22. září a 23. září v brzkých ranních hodinách,“ uzavřela Miterová.

Přechod na nový televizní standard znovu odstartoval. Západní Čechy jsou bez DVB-T signálu

Internet a PC

Přechod se netýká každého

Už nyní dosahuje DVB-T2 lepšího pokrytí než starší standard DVB-T. To jinými slovy znamená, že přijímat bezplatné televizní vysílání může daleko více Čechů. A to i v místech, kde to dříve možné nebylo.

Sluší se připomenout, že přechod na DVB-T2 se rozhodně netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

Zájem o DVB-T2 set-top boxy nepolevuje

Internet a PC

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265), který je pro provoz v Česku nezbytný, je tedy vhodné před nákupem ověřit.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání. Alternativou může být kabelová televize, satelitní služby či IPTV, tedy příjem televizního signálu prostřednictvím internetu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám