Hlavní obsah

On-line hry speciál: Na Invexu začíná finále MČR v PC hrách

Novinky, Michal Sztemon

Již v pondělí se na brněnském veletrhu sejdou ti nejlepší hráči počítačových her, aby ve finále Mistrovství ČR v počítačových hrách bojovali o ceny v hodnotě přesahující milión korun. Ve kterých hrách budou soupeřit? Kteří hráči (týmy) jsou favority? Jak to vypadá den před zahájením akce v pavilonu Z na Invexu? I to se dozvíte v tomto článku.

Článek

Obecné informace

Mistrovství České republiky v počítačových hrách je celoroční cyklus soutěží, který každoročně vrcholí na veletrhu Invex, kde se koná finále. Pořadatelem MČR v PC hrách je společnost ProGamers, ta stojí i za sítí heren PG Cyber Café či českou kvalifikací na mezinárodní turnaj Electronic Sports World Cup. Nultý ročník MČR se uskutečnil v roce 2002, jeho finále pak v pavilonu K na Invexu, kde jej shlédlo více než 50 000 diváků. Již v roce 2003 se ale finále MČR přesunulo do prostornějšího pavilonu Z a souboje o ceny v celkové výši 725 000 Kč sledovalo více než 110 000 diváků.

Celková dotace letošního Finále MČR (neboli InvexCupu) se vyšplhala těsně nad 1 milión korun. Nejštědřeji je dotován Counter-Strike turnaj pro pozvané evropské týmy - Euro Cyber Cup - tam si klany rozdělí 20 000 dolarů (více než 500 000 Kč). Na samotné turnaje Mistrovství ČR jsou vyhrazeny věcné ceny (hardware, mobilní telefony, originální hry) v hodnotě 300 000 Kč.

Novinkou letošního roku je nultý ročník Mistrovství ČR v mobilních hrách, na který se rovněž můžete těšit. Soutěž je totiž určena všem návštěvníkům a není nutné se předem registrovat či kvalifikovat. Souboje se odehrají na herních mobilech Nokia N-Gage QD ve třech různých hrách, jejichž skóre se pak sečte. Pokud byste chtěli předem trénovat, nemáte šanci, neboť hry jsou zbrusu nové a pocházejí přímo od vývojářů Nokia z Finska. Konzole pro MČR v mobilních hrách najdete v pavilonu Z v Seznam.cz Cyber Café, kde je kromě stojanů Nokia N-Gage připraveno i 100 počítačů.

Hrané hry a jejich favorité

Letos je MČR v PC hrách vypsáno celkem v osmi disciplínách: týmových akčních hrách Counter-Strike, Vietcong a Call of Duty, strategiích WarCraft III a StarCraft: BroodWar, sportovních hrách FIFA 2004 a NHL 2004 a konečně akční hře Quake 3. Jediným vodítkem pro výběr hráčů a týmů bylo pořadí Českomoravského svazu progamingu, které určuje dlouhodobě nejlepší hráče podobně jako v tenise.

Counter-Strike (16 týmů po 5 hráčích) je tradičně nejštědřeji dotovanou disciplínou, oproti původním předpokladům se MČR zúčastní i AMD Cyber Team, který bude spolu s BlackTrains.MeGame patřit k favoritům na titul. Ke třetímu místu mají nejblíže nEophyte, bojovat o medaili určitě budou ale i SkyRiders.

act! Giacomo (vlevo) a SkyR)BuchTa - největší favorité MČR ve hře WarCraft III.

Foto: www.progamers.cz

WarCraft III (16 hráčů) je druhou nejpopulárnější hrou a představí se v ní i účastníci WCG act! Giacomo či SkyR)BuchTa. Ze Slovenska potom přijedou soupeřit s našimi reprezentanty SGC.Frido či oGp.Johny.

StarCraft: BroodWar (16 hráčů) je rovněž velmi oblíben a ani tady nechybějí účastníci nedávného WCG - CDS)Dark_Caleb či SkyR)Destroyer, slovenské hráče bude zastupovat např. Da)Blizzy.

Quake 3 (16 hráčů) je jediným zástupcem akční duelovky mezi hrami MČR, podle výsledků poslední Logitech PG Q3 ligy jsou v dobré formě hráči klanu Total Annihilation - kryst-off a SPYD3R, ale ani ani nEph.Desta není bez šancí.

Vietcong (8 týmů po 5 hráčích) je pro změnu jedinou hrou domácí provenience. Největšími favority na vítězství jsou hráči multiklanu NecroRaisers, dobře hraje v poslední době i Czech Amateur Clan.

NHL 2004 (8 hráčů) od EA Sports se v MČR představuje naposledy, už totiž vyšel nový hokej NHL 2005. Favoritem finále MČR je NR.a1ex, mezi další adepty na medaili patří i jeho mladší bratr coQee | Brumla.

FIFA 2004 (8 hráčů) je rovněž doménou bratrské dvojice. Talentů Boha a špalka si všiml i multiherní klan nEophyte a nabídl jim smlouvu - uvidíme, jak se tito hráči připravili na Invex.

Call of Duty (8 týmů po 5 hráčích) bylo zařazeno až počátkem září a účastníci se tak museli kvalifikovat v online soutěži. Nejlepší formu mají v těchto chvílích NecroRaisers.CoD, v turnaji se představí i CoD sekce dalších multiklanů SkyRiders a Brothers in Arms.

Co čeká na diváky

Hlavním tahákem je pochopitelně samotné finále MČR v PC hrách, neboť zajímavé zápasy budou s odborným komentářem promítány na velkoplošná plátna. V přestávkách se o udržení pozornosti publika postará moderátor Jirka Forman, který v různorodých soutěžích rozdá divákům ceny v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Pracoviště režie - zde se připravuje promítání na plátno v hale i internetové vysílání.

Foto: www.progamers.cz

Pokud máte soutěživého ducha, zkuste zabojovat v nultém ročníku Mistrovství ČR v mobilních hrách na konzoli Nokia N-Gage QD. I tady bude rozděleno 100 000 Kč ve věcných cenách - ty si odnesou nejlepší tři účastníci. V Seznam.cz Cyber Café je připraveno 100 počítačů LYNX, na nichž si hráči mohou vyzkoušet nejnovější hry, samozřejmě nechybí ani připojení na internet.

A asi to nejdůležitější - Finále MČR začíná již dnes 11. října a potrvá až do pátku 15. října. Místem konání je pochopitelně brněnský veletrh Invex, konkrétně pak pavilon Z.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Sto tisíc za jediný turnaj

Po speciálech z minulých týdnů se informace ze světa hráčů on-line her opět vracejí ke své standardní podobě. Dnes se dozvíte mimo jiné to, jak si vedl český...

On-line hry: Vznikl největší český multiklan

Tradiční soubor informací ze světa hráčů počítačových her dnes doplňuje žebříček Českomoravského svazu progamingu v nejpopulárnější strategické hře dneška -...

On-line hry: Na Invex Cupu o milión korun

Pomalu se blíží nejvýznamnější domácí progamingový turnaj - finále seriálu Mistrovství České republiky v počítačových hrách - Invex Cup 2004. Ve kterých hrách...

On-line hry: Vyberte si hostesky na finále MČR

Kvapem se blíží finále Mistrovství České republiky v počítačových hrách, které se uskuteční v rámci veletrhu Invex ve dnech 11.-15. října v Brně. Finišuje...

Výběr článků

Načítám