Hlavní obsah

Obličejový podpis je vytesán z nul a jedniček

ČTK, Antonín Falta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jeden prchavý okamžik se Muhammad Atta objevil na obrazovce bezpečnostní kamery na letišti jen pár minut předtím, než nastoupil do jednoho z letadel, která 11. září narazila do budov Světového obchodního střediska v New Yorku. Bylo snad možné, aby kamera nebo její operátor byli schopni identifikovat Attu jako podezřelého ještě předtím, než unesl letadlo a jako první narazil do Dvojčat?

Foto: Bára Haušková

Na jesenické vrcholy ještě jaro dlouho nedorazí.

Článek

Izraelci Michael a Alex Bronsteinovi se domnívají, že na tuto otázku odpověď znají. Počítačoví zapálenci - 22letá identická dvojčata, téměř nerozeznatelná - aplikovali novou technologii na rozeznání obličejů, která by mohla pohnout k revoluci mezinárodní bezpečnost.

Na počátku byl žert

"Řekl jsem jim to jako vtip: Jestliže budete úspěšní při vytváření systému, který může rozlišit vás dva, dostanete 100 bodů," řekl profesor obou dvojčat Ron Kimmel z technického institutu v Haifě. "Podařilo se jim to. Jsou vynikající."

Technologie skenuje a mapuje lidskou tvář jako třírozměrný povrch; poskytuje přesnější údaje pro identifikaci osoby než současné systémy, z nichž je většina založena na dvourozměrných snímcích, vysvětlil Kimmel.

Systém může potenciálně pokrýt bezpečnostní potřeby ve světě, jímž značně otřásly zářijové útoky a smrtící pumové atentáty připisované teroristické síti al-Kajda Usámy bin Ládina, jejímž členem byl zřejmě i Atta.

Pro větší bezpečí

Kimmel a jeden z jeho bývalých žáků Assi Elad již vyvinuli algoritmy používané jako stavební kameny v systémech pro rozeznávání tváří. Bronsteinova dvojčata zkonstruovala trojrozměrný skener společně s inženýrem Ejalem Gordonem a tyto nápady aplikovala na rozeznávání tváří.

Bratři společně s Kimmelem tvrdí, že chtějí tuto technologii změnit v komerční výrobek, který bude možné uplatnit na letištích, hraničních přechodech a v nejrůznějších bezpečnostních zónách. "Máme prototyp a viděli jsme, že ten nápad funguje. Je naděje, že se stane komerčním produktem a umožní nám všem, abychom se cítili bezpečněji," poznamenal Michael Bronstein.

Sochání v číslech

Technologie zaznamenává povrch lidské tváře skenováním řady světlých bodů a zaznamenává data v počítači jako třírozměrný obraz. Při využití matematických algoritmů podobných těm, které se používají při hledání na internetu, počítač změří vzdálenosti mezi množstvím vzorových bodů na povrchu obličeje. Vzdálenosti jsou pak přeneseny jako rovné čáry do třírozměrného prostoru a vytvoří tak nový a abstraktní obraz (neboli podpis) lidské tváře vytvořený na základě přesných matematických výpočtů.

Kimmel a Bronsteinové tvrdí, že tento podpis je víceméně jedinečný pro danou osobu. Výhodou systému je jeho schopnost srovnávat struktury tváří v různých pozicích nebo i za měnících se světelných podmínek. Na dvojrozměrném obraze tyto faktory mohou mít deformující charakter.

"Jeden z mých studentů to nazval socháním v číslech. Tento druh mapování obraz tváře nezmění, ani není ovlivněn naším výrazem. Jestliže se usmíváme nebo naši tvář trochu změníme, stále bude tato tvář mapována podle stejného podpisu, stejného typu povrchu," zdůraznil profesor.

Na letištích a na hranicích

Systém by mohl být zaveden na letištích nebo hraničních přechodech, kde by kamera mohla zabrat tváře cestujících trojrozměrně a porovnat je s databází třírozměrných snímků údajných zločinců nebo teroristů, upozornila dvojčata. Tato technologie by samozřejmě nepracovala s nynějšími dvojrozměrnými portréty podezřelých.

Obličejový podpis by mohl být také zasazen na kreditních kartách nebo na průkazkách umožňujících vstup. Totožnost lidí, kteří si vyzvedávají peníze z bankomatů nebo chtějí vstoupit do bezpečnostního prostoru, by mohla být ověřována kamerou. Tato technologie by mohla být účinně používána jako prostředek identifikace místo pasových fotografií.

Postup věku, plastická chirurgie, výrazné změny obličejového povrchu či rostoucí nebo oholený vous by ovšem mohly tento rozlišovací proces narušit.

Z první ruky

Bronsteinova dvojčata znají význam rozeznání obličejů z první ruky. Občas si mládence plete dokonce i Kimmel. Oba mají vytáhlou figuru, chomáčovité hnědé vlasy a nosí stejné brýle s kovovými obroučkami.

Bratři emigrovali do Izraele z Ruska v roce 1991 a podle svých slov měli vždycky stejné zájmy. I jako dospělí si Alex a Michael navzájem doplňují své věty a prohlášení začínají slůvkem "my", i když mluví každý za sebe.

Projekt na rozeznávání obličejů byl zadán na kursu počítačové techniky, do něhož dvojčata chodila ke Kimmelovi na technickém institutu, na němž studují elektroinženýrství. Na dotaz, jestli je nějaký způsob, jak je rozlišit bez ohledu na Michaelovy kratší vlasy, Alex vysvětluje že "musím říci, že jsem měl děvče". "O ta se nedělíme," skočí mu do řeči Michael.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu informace o EU

Po mnoha letech vyjednávání je poslední krok na nás, občanech České republiky, kteří máme 13. a 14. června možnost rozhodnout o (ne)vstoupení naší země...

Utrženému sluchátku je dvacet let

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí uvedení prvního mobilního telefonu na světě. V roce 1983 jej představila známá americká společnost Motorola.

Výběr článků

Načítám