Hlavní obsah

Na Ústecku a Chomutovsku je konec DVB-T vysílání na spadnutí

Novinky, lez

Krátce před půlnocí z úterý na středu bude ukončeno DVB-T vysílání multiplexu 2 na vysílačích Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlák. Lidé na Ústecku a Chomutovsku tak budou místo první generace pozemního digitálního vysílání moci využívat modernější standard DVB-T2.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vysílání finální sítě 22 v novém standardu DVB-T2 bude spuštěno krátce po půlnoci 22. července,“ prohlásila Petra Miterová, mluvčí Českých radiokomunikací, které mají přechod na starosti.

Podle ní zároveň ve středu 22. července dojde i ke změně vysílacího kanálu přechodové DVB-T2 sítě, z kanálu 31 na 38, což bude definitivní kmitočet finální DVB-T2 sítě 22 v ústeckém regionu. „Výjimkou bude vysílač na Bukové hoře, která bude vysílat přechodovou DVB-T2 síť současně s finální DVB-T2 sítí až do 3. srpna,“ konstatovala Miterová.

„Důvodem delšího provozu přechodové sítě je postupné přelaďování společných televizních antén ze strany anténářských firem, které proběhne v období 22. července–3. srpna. Diváci si tedy musí přeladit své přijímače, i pokud už vysílání DVB-T2 v současné době přijímají,“ zdůraznila mluvčí.

Koronavirus pozastavil přechod na nové televizní vysílání v Česku

Koronavirus

Koho se přechod týká?

Je nutné zdůraznit, že se nucený přechod netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat. Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265), který je pro provoz v Česku nezbytný, je tedy vhodné před nákupem ověřit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o DVB-T2 set-top boxy nepolevuje

Zájem o set-top boxy a nové televizory v souvislosti s přechodem na nový standard DVB-T2, který byl podle prodejců značný v prosinci, nepolevuje ani na začátku...

Výběr článků

Načítám