Hlavní obsah

Na japonské univerzitě bojují proti záškoláctví iPhony

– Tokio • Aktualizováno

Zatímco většina škol bojuje proti používání mobilů ve škole, japonská univerzita Aojama Gakuin (AGU) naopak svým studentům poskytuje iPhony ke studijním účelům. Jednak s jejich pomocí zjišťuje u žáků docházku, a také umožňuje chybějícím studentům přehrát si v přístroji zameškané hodiny. S novým systémem jsou spokojeni jak děti, tak vyučující.

Foto: Archiv, Novinky

Apple iPhone nejen pomáhá při výuce, ale také registruje přítomnost studentů na hodině.

Článek

Záškoláci v Japonsku často maskují přítomnost v učebně tím, že poprosí spolužáka, aby se za ně při čtení prezence ozval nebo podepsal na prezenční listině. Prezence je v Japonsku nezbytným požadavkem pro absolvování školy, napsala agentura AP.

Univerzita Aojama Gakuin proto rozdala iPhony 3G celkem 550 studentům své fakulty sociální informatiky, kde se učí využití internetu a počítačových technologií ve společnosti.

Přístroje ověří přítomnost studenta

Studenti budou mobily s operačním systémem využívat především při výuce. Protože ale přístroj disponuje systémem GPS se satelitní navigací, která automaticky ověřuje, kde se přístroj nachází, dá se využít i jako nástroj k ověření přítomnosti studenta.

Záškoláci by mohli maskovat svou nepřítomnost tím, že iPhone půjčí spolužákovi. Podle univerzity ale mladí lidé nebudou chtít půjčovat mobil kolegům, protože v něm můžou mít důvěrné osobní informace i emailové zprávy.

Telefony budou sloužit také ke stahování studijního materiálu, instruktážního videa i testů. Univerzita ale také předpokládá, že studenti budou pro telefony vyvíjet vlastní softwarové aplikace. Časem by studentů v tomto programu mohla být tisícovka, což zatím v Japonsku nemá obdoby.

iPhony používají při výuce také v USA

Před časem chtěla začít využívat iPhony k výuce také nejstarší škola žurnalistiky ve Spojených státech. Studenty vyzvala, aby si pořídili iPhone, iPod Touch či jiné takové zařízení k usnadnění výuky.

Nařízení, které se vztahuje na nově příchozí studenty fakulty, je zřejmě prvním případem, kdy americká univerzita požaduje po studentech určité typy přenosného elektronického zařízení. Přístup školy proto vyvolal diskusi o limitech a možnostech technologií i o vlivu korporací na akademické prostředí.

Apple pracuje na novém iPhonu

Společnost Apple se snaží vždy ututlat všechny podrobnosti o vydání jakéhokoliv nového produktu až do jeho oficiálního představení. Jinak tomu není ani u nové verze nového iPhonu. Tentokrát ale takřka všechny stěžejní informace o novince utekly na internet.

V pořadí již třetí verze iPhonu měla být oficiálně představena 17. července letošního roku. Oproti starší verzi s přídomkem 3G budou nabízeny dvě verze s kapacitou 16 GB a 32 GB.

Díky výkonnější baterii by měl nový iPhone vydržet na jedno nabití 1,5krát tolik, co varianta 3G. Zároveň by ale měl vzrůst také jeho výpočetní výkon. Kapacita operační paměti by stejně jako takt procesoru měla vzrůst na dvojnásobnou hodnotu.

Více se dozvíte ZDE

Kritici říkají, že univerzita jde příliš na ruku společnosti Apple, která iPody a iPhony vyrábí. Zastánci ale namítají, že z nového opatření nemají žádný zisk. Na počítače od Apple, které univerzita kupuje, má slevu deset procent. Od jiných výrobců, Dellu či Hewlett-Packardu, má ale výhodu stejnou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Apple blokuje na iPhonu Ježíšovu tvář

Komunikátor iPhone od Applu je fenoménem dnešní doby, který se těší velké oblibě. Přívrženci tohoto telefonu dokonce vytvořili komunitu, která pro něj vytváří...

Výběr článků

Načítám