Hlavní obsah

Na DVB-T2 vysílání přeladilo již 2,5 milionu českých domácností

Novinky, huj

Již ve středu bude uzavřena jedna kapitola televizního vysílání, v Česku definitivně skončí DVB-T vysílání. Všichni tuzemští uživatelé se tak budou muset již spoléhat na druhou generaci pozemního digitálního vysílání, případně na jiný typ příjmu. Nový standard DVB-T2 využívá již nyní 2,5 milionu českých domácností.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Jako poslední bude ve středu vypnut DVB-T vysílač ve Valašských Kloboukách. „Tím skončí proces přelaďování a výměn televizních přijímačů, který trval nakonec téměř rok a který všichni zúčastnění úspěšně zvládli,“ uvedla mediální zástupkyně Českých radiokomunikací Petra Miterová. Právě Radiokomunikace mají přechod v tuzemsku na starosti.

Připomněla, že kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030. Lidé se tedy nemusí obávat, že by za pár let museli měnit opět své televizní přijímače nebo pořizovat set-top boxy kvůli nějakému modernějšímu televiznímu standardu.

„Diváci získávají v rámci DVB-T2 všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě. Pozemní televizní vysílání potvrdilo pozici dlouhodobě nejúspěšnějšího a nejpreferovanějšího způsobu příjmu televizních programů,“ konstatovala Miterová.

Většinu Česka pokrývá nový televizní signál. Vypínání signálu DVB-T začalo i na Moravě

Internet a PC

Nejsilnější televizní platforma

Nejnovější průzkum agentury Nielsen Admosphere skutečně ukázal, že pozemní TV vysílání je suverénně nejsilnější platformou. Udrželo si podobně vysokou oblibu, jakou mělo před začátkem přechodu, využívá ho stále zhruba nadpoloviční většina českých domácností, konkrétně 55 procent.

Poslední průzkum přitom nezahrnoval oblast Zlínska, kde k přechodu došlo teprve v posledních týdnech. A poslední oblast, vysílač Valašské Klobouky-Ploštiny, se dokonce na přeladění teprve chystá.

Jak je z řádků výše patrné, přechod na DVB-T2 se rozhodně netýkal každého. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny v uplynulých měsících nijak nedotkly.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény ale museli přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2. Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání. Alternativou může být kabelová televize, satelitní služby či IPTV, tedy příjem televizního signálu prostřednictvím internetu.

Harmonogram konce DVB-T vysílání v Česku. Jako poslední se vypnou Valašské Klobouky

Internet a PC

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám