Hlavní obsah

Začalo přihazování v aukci na kmitočty pro sítě 5G

– Praha

Český telekomunikační úřad již zahájil dražební část aukce kmitočtů v pásmech 700 a 3400 až 3600 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Draží sedm zájemců. Souhrnná vyvolávací cena kmitočtů byla 5,4 miliardy Kč. Uvedla to mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Barbora Havelková.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úřad již dříve uvedl, že aktivní fáze zřejmě skončí nejpozději do Vánoc, k přídělům vzhledem k legislativním lhůtám dojde pravděpodobně až po novém roce.

Minimální vyvolávací cena za jeden frekvenční blok se pohybuje od 110 milionů Kč v pásmu 3,4 až 3,6 GHz po 1,4 miliardy korun za frekvence v pásmu 700 MHz vyhrazené pro nového operátora. „Minimální příhoz vyplývá z aukčních podmínek, přičemž záleží na druhu a umístění bloku,” dodala Havelková.

ČTÚ draží kmitočty v pásmu 700 MHz uvolněné přechodem TV vysílání na DVB-T2 a také frekvence 3,4 až 3,6 GHz. Souhrnná vyvolávací cena je asi o 900 milionů nižší, než byl původní záměr úřadu v minulém roce. Důvodem jsou výsledky podobných soutěží jinde ve světě i zlevnění jednoho z frekvenčních bloků, na který je navázána povinnost poskytovat tzv. národní roaming. Podmínky aukce úřad třikrát přepracovával.

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Mobil

Aukci napadli tři tuzemští operátoři žalobami a stížností k Evropské komisi. Vadí jim zejména podmínky národního roamingu a malá šíře spektra v pásmu 3,4–3,6 GHz. Aukce podle nich obsahuje nepovolenou veřejnou podporu. Podle předsedkyně ČTÚ Hany Továrkové aukce žádnou podporu neobsahuje.

Aukce by měla přivést na trh jednoho či více nových operátorů, kteří by zvýšili konkurenci na trhu. To by mohlo vést k poklesu ceny mobilních dat. Podle dřívějšího odhadu vládního zmocněnce pro technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurilly by aukce mohla vést ke snížení ceny neomezených mobilních dat na zhruba 700 korun měsíčně. Nyní je to obvykle nad 1000 Kč.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Česko zavede evropský kodex pro telekomunikace

Česko zavede tzv. evropský kodex pro elektronické komunikace. Ten mimo jiné umožňuje určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného...

Výběr článků

Načítám