Hlavní obsah

Prodeje chytrých telefonů se v Česku propadly. Jeden výrobce ale může slavit

Praha

Prodej chytrých telefonů v Česku v prvním čtvrtletí klesl meziročně přibližně o 16 procent na 980 000 dodaných kusů. Jediným velkým hráčem, jehož dodávky významně vzrostly, byla společnost Xiaomi, která na český trh dodala 208 000 chytrých telefonů, což odpovídá bezmála čtvrtinovému meziročnímu růstu. Vyplývá to z údajů společnosti Gartner.

Foto: archív výrobce

Nejvíce se v Česku daří Samsungu. (Ilustrační foto)

Článek

Xiaomi se umístila druhá za korejským Samsungem, kterému v Česku klesly dodávky o 13 procent. Třetí je Apple s poklesem o pět procent a čtvrté Huawei se snížením o 40 procent. Největší propad zaznamenala LG, které prodej klesl o 54 procent.

Celosvětové prodeje chytrých telefonů koncovým zákazníkům poklesly o 20,2 procenta. Nástup karanténních opatření v řadě zemí v kombinaci s ekonomickou nejistotou způsobenou pandemií covid-19 vedl ke kolapsu poptávky po chytrých telefonech, neboť řada zákazníků omezila v prvním čtvrtletí zbytné výdaje.

Globální trh se smartphony letos klesne o téměř 12 procent, odhadují analytici

Mobil

"Pandemie koronaviru způsobila vůbec největší propad světového trhu chytrých telefonů v historii," říká výzkumný analytik Gartneru Anshul Gupta. Většina velkých čínských výrobců i společnost Apple byli vážně zasaženi dočasnými odstávkami továren v Číně a poklesem poptávky způsobeným karanténními opatřeními, jež postupně zasáhla prakticky celý svět.

Všichni velcí výrobci chytrých telefonů zaznamenali v prvním čtvrtletí pokles, jedinou výjimkou byla Xiaomi. Té patřila čtvrtá příčka. První je Samsung před Huawei a Apple.

Foto: archív výrobce

Aktuální vlajková loď Mi 10 Pro od společnosti Xiaomi

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Zájem o drony roste i během pandemie

Češi se shánějí po dronech. Obchodníci sledují meziročně až trojnásobný růst jejich prodejů. Zájem částečně přičítají současné situaci a omezení volného...

Výběr článků

Načítám