Hlavní obsah

O2 rozšíří pokrytí 3G sítí, připojení na internet z iPhonu bude rychlejší

Novinky, mif

Telefónica O2 bude spolupracovat se společností Huawei na rozšíření pokrytí sítě 3G. O2 v současné době nabízí jako jediný český operátor pokrytí sítí 3G, založené na technologii UMTS/HSDPA v Praze a Brně. Nejen uživatelé nového iPhonu 3G se nyní dočkají rychlejšího internetu až ve 30 dalších městech České republiky do konce roku 2009.

Článek

„Rádi bychom nabídli výhody vysokorychlostního mobilního internetu zákazníkům v co nejvíce českých městech. Proto jsme se rozhodli rozšířit 3G a modernizovat 2G sítě,“ uvedl Salvador Anglada, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

O2 v současné době jako jediný český operátor poskytuje pokrytí sítí 3G, založené na technologii UMTS/HSDPA v Praze a Brně. Uživatelé v těchto městech se mohou těšit na zvýšení přenosové rychlosti na 3,6 Mbit/s již začátkem příštího roku. Do konce roku 2009 plánuje společnost rozšířit signál do 20 až 30 měst České republiky. Během příštích dvou až tří let bude pokryto cca 70 % české populace.

Technologie UMTS pro třetí generaci mobilních sítí, umožní v první fázi přenosy dat až rychlostí 3,6 Mbit/s. V horizontu dalších let je možné zvýšení přenosové rychlosti až na 7,2 Mbit/s. Díky UMTS/HSDPA technologii se tak budou moci uživatelé mnohem rychleji připojit k internetu a prohlížet webové stránky, stahovat a posílat emaily či streamovat videa.

T-Mobile nebude stavět síť UMTS, zaměří se na novou technologii

Mobilní operátor T-Mobile nebude v Česku budovat klasickou hlasovou síť UMTS, na kterou získal před sedmi lety licenci, ale zaměří se na novou technologii LTE.

"Klasickou síť třetí generace zavádět nehodláme. V tuto chvíli by z našeho pohledu šlo o krátkodobou, nevýhodnou investici. Celá skupina T-Mobile chce v budoucnosti zavést technologii LTE, která nabízí dlouhodobý potenciál rozvoje," uvedla mluvčí s tím, že o časovém horizontu a dodavatelích je zatím předčasné hovořit.

Podle neoficiálních informací by LTE mohla v tuzemsku stát do dvou let, její testování by mohlo začít ještě letos. Hlasovou i datovou síť UMTS (FDD) v Česku provozuje pouze Telefónica O2. Ta nedávno v souvislosti s uvedením nového iPhonu 3G oznámila, že během dvou let rozšíří pokrytí s Prahy a Brna na zhruba 20 až 30 velkých tuzemských měst.

Pozadu zůstává také Vodafone

Třetí operátor Vodafone získal licenci na UMTS později a letošní lednový start, který mu ukládala licence, o rok odložil. Za licence pro UMTS operátoři dohromady zaplatili přes 9,3 miliardy korun. O LTE (Long Term Evolution) se hovoří jako o plnohodnotné síti čtvrté generace, která umožní dosahovat rychlosti stahování dat přes 300 Mbit/s.

Naproti tomu u UMTS se rychlost datových přenosů zatím pohybuje maximálně v jednotkách Mbit/s. T-Mobile je s 5,3 miliónu zákazníků největší tuzemský mobilní operátor. Celkově je na trhu přes 13 miliónů mobilních čísel.

Reklama

Související články

Čína cenzuruje Skype, sporné vzkazy archivuje

Čínské úřady se zaměřily na oblíbenou internetovou službu Skype. Číňané vytvořili databázi „citlivých slov“ a zprávy s nimi nejen blokují, ale dokonce...

Výběr článků

Načítám