Hlavní obsah

Co bylo kdysi: První chytré mobily

Představte si, že zavítáte do roku 1996 a koupíte si za těžké peníze (asi 1200 dolarů) chytrý mobil Nokia 9000 Communicator, který si v hmotnosti nezadá se středně velkou cihlou. Budete se muset smířit s jeho 397 gramy, které zákonitě utrhnou každou kapsu, malou výpočetní silou a minimálním prostorem pro data.

Článek

Fotoaparát? GPS navigace? Místo pro tisícovky písní a videí? Zapomeňte. Tehdejší chytré mobily byly rády, když se připojily k internetu, stáhly email a zobrazily jej na monochromatickém displeji bez podpory dotekového ovládání a bez podsvícení.

Oproti tomu bez vymožeností dnešních chytrých telefonů si většina z nás nedokáže představit svůj pracovní den.

Hlavním lákadlem je internet

Osobní počítače si bez všudypřítomného internetu pomalu nedokážeme představit. Podobně je tomu i u chytrých mobilů. Ty jsou díky světové pavučině mnohem schopnější.

Pomocí klávesničky (integrované nebo virtuální – písmena se vyťukávají přes dotekový displej) z nich není těžké odeslat například e-mail nebo si povídat s druhou osobou přes takzvaný instant messenger (ICQ, MSN, atd.).

Ke světové síti se komunikátory připojují buď přes přes vlastní SIM kartu, nebo, což je mnohem zajímavější, přes integrovaný WiFi modul na volně dostupných místech (obchodní centra, nádraží, kavárny, apod.).

Reklama

Související články

Brusel chce maximální cenu SMS 2,6 Kč

Evropská komise je zjevně posílena úspěchem, kdy před časem nařízením donutila operátory zlevnit ceny volání z mobilního telefonu v zahraniční. Nyní se chtějí...

Výběr článků

Načítám