Hlavní obsah

Microsoft znovu uvažuje o spolupráci s Yahoo, ale v jiné podobě

Microsoft znovu projevil zájem o internetový portál Yahoo. Nešlo by ale o akvizici, o které Microsoft ještě nedávno uvažoval, ale o jinou formu spolupráce. Microsoft by tak firmu Yahoo mohl ušetřit nepříjemného sporu s investorem Carlem Icahnem, který chce v Yahoo prosadit změny. Microsoft sdělil, že už s novou nabídkou Yahoo oslovil a seznámil společnost i s alternativním plánem.

Článek

Největší světový výrobce softwaru uvedl, že nepředkládá novou nabídku na převzetí celé společnosti Yahoo, vyhrazuje si ale právo takovou možnost ještě zvážit. Záležet bude na společnosti Yahoo, jejích akcionářích, na Microsoftu a případně na dalších lidech. Kontroverzní investor Carl Icahn se do boje o Yahoo vložil minulý týden, kdy sdělil, že zahajuje takzvaný proxy fight.

To je proces, kdy se některý z vlivných akcionářů snaží přesvědčit ostatní akcionáře, aby mu dali mandát k dosazení svých lidí do představenstva. S nimi by ve firmě provedl zásadní změny. Microsoft se od začátku února snažil Yahoo přesvědčit, aby přijalo nabídku na převzetí. Jednání ale ztroskotala na ceně, která se managementu Yahoo zdála příliš nízká.

:. Zakladatel Microsoftu Bill Gates foto: ČTK/AP

Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ale s tím, že část kupní ceny uhradí svými akciemi. Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD. Podle cen akcií na burze před nečekaným ukončením rozhovorů vycházela hodnota nabídky na převzetí na 29,40 USD za jednu akcii Yahoo. Microsoft sice tuto cenu na poslední chvíli zvýšil na 33 dolarů, management Yahoo si ale řekl o 37 USD.

To znamená, že Microsoft by zaplatil asi 47,5 miliardy dolarů (asi 775 miliard Kč). Icahn je přesvědčen, že management Yahoo jednal neuváženě, a firma by se tedy měla vrátit k jednání s Microsoftem. Pokud se mu podaří vyvolat hlasování o změnách a do statutárních orgánů Yahoo dosadit své lidi,

Yahoo se hlubokým změnám zřejmě nevyhne. Zdroj seznámený se situací ale řekl, že Microsoft s Icahnem o Yahoo nemluvil. Microsoft přesnou povahu jednání s Yahoo nesdělil. Ještě před pár dny sice tvrdil, že po nezdařené nabídce na převzetí Yahoo se posune dál, nyní ale přiznává, že obě strany se znovu zkontaktovaly. Výsledkem jednání však podle Microsoftu nemusí být vůbec nic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám