Hlavní obsah

Letem světem internetem (65. díl) - Studentský underground

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet ojedinělý technický magazín, web s návody pro ukrácení dlouhé chvíle a stránky pro studenty mající problémy s českým jazykem.

Foto: Jan Pařík

Znojmo doma padlo s Brnem

Článek

Technický magazín

Ivan Procházka, autor webu Technický magazín, za posledních pár let nafotil mnoho fotografií na leteckých dnech, v technických muzeích, na jízdách historických železničních vozidel a podobných akcích či místech.

"Nejprve jsem si fotky vyměňoval s kolegy modeláři, případně se zájemci o železniční historii. Odtud byl jen krok k tomu vytvořit vlastní web s prezentací fotografií," popisuje Ivan Procházka.

Stalo se tak počátkem letošního roku. Po prvních příznivých ohlasech a získání většího prostoru byla změněna forma prezentace fotografií i jejich množství. K daným typům letadel i železničních vozidel je nyní doplňován stručný text reprezentovaný popisem typu, verze, historie, výrobce, sériového čísla, "životopisem" stroje atd. 

Od podobně zaměřených webů se autor Technického magazínu snaží odlišit tím, že daný typ letadla, lokomotivy apod. se pokouší zmapovat jak fotograficky (změny v čase, jednotlivá sériová čísla), tak písemně.

Například k řadě lokomotiv 464.2 jsou k dispozici fotografie k jedinému existujícímu stroji v průběhu několika let, k řadě motorových vozu 810 nebo letadlu Zlín Z-142 je postupně rozšiřována galerie jednotlivých strojů podle sériových čísel. Jedná se tedy o jakousi fotografickou statistiku.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (6/10

Nový Zručný bobřík

Opožděné babí léto je minulostí a stále více času budeme trávit doma. Prodlužující se podzimní večery vám může zpříjemnit "bobříkový" web zabývající se návody na jednoduché výrobky pro děti a rodiče.

První rady a nápady spatřily světlo světa v roce 2000, kdy bylo sepsáno asi dvacet návodu využívajících doma běžně dostupných surovin.

"Zájem se liší podle sezóny. Ovšem obecně jsou velice čtené návody na decoupage, batiku, hodně prohlížené a stahované jsou i sady šablon, které sama kreslím," odpovídá autorka webu Miriam Sedláčková na otázku, o co je mezi návštěvníky největší zájem. 

V budoucnu se Bobřík nejspíše vrátí ke svému původnímu zaměření, kdy byly upřednostňovány materiály, které najdete v každé domácnosti (papír, provázky nebo třeba zbytky kůže) a další lehce dostupné věci a také přírodní materiály.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (7/10)

Český jazyk Literatura

Na webu Český jazyk Literatura aneb studentský underground naleznete obsáhlý čtenářský deník, stručné životopisy nebo několik úryvků z knížek - tzv. čítanku. Zapomenout nesmíme ani na databázi slohových prací.

Každá ze zmíněných sekcí se stále rozšiřuje díky vlastním příspěvkům, které do systému může přidat kdokoliv ze čtenářů pomocí jednoduchého formuláře. 

"U všech vložených příspěvků se snažím osobně kontrolovat gramatiku, případně stylistiku a také prověřuji jejich originalitu -- tj. zda příspěvek není odněkud zkopírován," vysvětluje autor webu Tomáš Souček.

Na webu se již půldruhým rokem každý měsíc soutěží o knížku dle vlastního výběru. Díky této soutěži mají lidé zájem vkládat nové a nové příspěvky, čímž je zajištěn stálý růst obsahové náplně stránek. Vzhledem k zaměření webu asi nepřekvapí, že největší procento návštěvníků tvoří žáci a studenti základních a středních škol. 

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (6/10)

Autor článku stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám