Hlavní obsah

Internetový provoz díky více lidem doma narostl o třetinu

– Praha

Internetový provoz v Česku byl ve středu během dne až o třetinu vyšší než v minulých dvou dnech. Na zvýšení se podílí vyšší počet lidí pracujících doma i to, že doma zůstali školáci a studenti. Vyplývá to z údajů sdružení NIX.CZ, které provozuje hlavní tuzemský internetový uzel.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Operátor T-Mobile ve středu zaznamenal zvýšený mobilní datový provoz o 23 procent proti běžnému pracovnímu dni. Hlasový provoz vzrostl již v úterý proti předchozímu týdnu o pětinu. Velmi výrazně vzrostl počet hovorů zejména po oznámení uzavření škol, řekla mluvčí firmy Martina Kemrová.

"Pokud školy nebo společnosti začnou více využívat videopřenosy, dá se očekávat, že se provoz na internetu zvýší. Dnešní data jsou v porovnání s minulými dny vyšší, a to například i díky populárnímu pořadu One man show TelevizeSeznam.cz. Nedokážeme tedy úplně přesně určit, jaký vliv měly na internetový provoz přechody na home office nebo e-learning," uvedl ředitel sdružení Adam Golecký.

Češi se s on-line světem sžili, ukazují statistiky

Mobil

Tuzemská internetová jednička Seznam.cz podle mluvčí Anety Kapucianové dramatický nárůst běžného provozu neočekává. "Vidíme každý den zvýšení datového toku v dopoledních hodinách, ale náš předpoklad je, že děti budou spíš hrát hry než brouzdat na internetu. Každopádně aktuální kapacity máme dostatečné, i kdyby došlo k nějakému nečekanému nárůstu provozu," řekla Kapucianová.

Zvýšený provoz v síti registruje největší tuzemský provozovatel infrastruktury CETIN. "Není to ale něco, co by naše infrastruktura nezvládala. Situaci monitorujeme, ale žádná zvláštní opatření přijímat nemusíme. Naopak těm, kteří například pro práci z domova potřebují rychlejší internet, doporučujeme zkontrolovat dostupnost služeb na zrychlujemecesko.cz a případně si u svého operátora požádat o vyšší rychlost," řekla mluvčí Klára Zavadilová.

Mobilní operátor Vodafone nabídl svým zákazníkům, kteří museli zůstat v karanténě v Itálii, bezplatné volání do České republiky a na Slovensko. Zdarma budou i SMS po vyčerpání balíčku a data. V Česku zase klientům UPC TV přidá zdarma televizní kanály, včetně prémiových, aby po dobu zrušené výuky ve školách měly děti a rodiny větší zábavu a pestrost trávení volného času.

T-Mobile se zatím podle Kemrové plně soustředí na zajištění provozu a vytvoření podmínek pro práci z domova pro zaměstnance na pozicích, které to umožňují, a ochranu zdraví těch, co jsou v přímém kontaktu se zákazníky.

Reklama

Související témata:

Související články

5G sítě otestuje pět českých měst

Mobilní technologie 5G budou přednostně testovat města Bílina, Karlovy Vary, Jeseník, Ústí nad Labem a Plzeň. V příštích dvou letech v nich operátoři zavedou...

Výběr článků

Načítám