Hlavní obsah

Internetové připojení Starlink může být cílem ruských útoků, varoval Musk

Washington

Americký miliardář Elon Musk varoval, že satelitní širokopásmová služba Starlink jeho firmy SpaceX by se na Ukrajině mohla stát terčem ruských útoků. Informoval o tom v pátek zpravodajský web BBC. V některých částech Ukrajiny internet údajně nefunguje.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Elon Musk

Článek

"Starlink je jediný neruský komunikační systém, který v některých částech Ukrajiny stále funguje. Pravděpodobnost, že bude terčem, je proto vysoká. Prosím používejte jej opatrně," uvedl Musk na Twitteru. Uživatelé by podle Muska měli "na anténu umístit lehkou kamufláž", aby se zabránilo jejímu odhalení.

"Starlink zapínejte pouze v případě potřeby a umístěte anténu co nejdále od lidí," doplnil.

Ukrajině pomůže i Musk. Aktivoval nad ní své satelity Starlink

Evropa

Dodávka terminálů Starlink na Ukrajinu.

Varování přišlo několik dní poté, co výzkumník v oblasti internetové bezpečnosti varoval, že zařízení přijímající satelitní signály se mohou stát terčem ruských náletů.

Terminály Starlink, potřebné pro fungování systému, byly na Ukrajinu dodány 28. února na žádost ukrajinské vlády.

Projekt Starlink spočívá ve vytvoření satelitní sítě, která by umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Společnost SpaceX už v rámci této iniciativy vypustila do vesmíru přes 2000 družic, přičemž podle Muska bylo v polovině ledna aktivních bezmála 1500.

Síť Starlinku je pro Ukrajince v současnosti velmi důležitá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám