Hlavní obsah

Jak vybrat tu nejlepší brašnu pro váš notebook

Novinky, Miloslav Fišer

Hlavním rozdílem mezi notebookem a běžnou počítačovou sestavou je jeho mobilita. Laptopy si zkrátka každý z nás vezme bez problémů sebou a může pracovat ve vlaku, na dovolené, nebo v teple postele. Abychom naše mobilní miláčky co nejvíce ochránily na cestách, je vhodné k nim zakoupit i brašnu nebo batoh. V článku vám poradíme, jak se taška na notebook vybírá.

Foto: Profimedia.cz

S koupí ntoebooku je důležité myslet i na ochranu, když jej budeme přenášet.

Článek

Aby bylo dosaženo co nejnižší hmotnosti notebooku, je ve většině případů vyroben z plastu. A plasty jsou jak známo velice náchylné na praskání a poškození při neopatrném zacházení. Aby tedy váš notebook vydržel co nejvíce, je vhodným řešením obstarat mu dostatečně kvalitní obal.

Výběr však nemusí být vůbec tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. V množství nabízených brašen s cenou od 500 korun do desítek tisíc se totiž velice jednoduše ztratí i ostřílený profesionál. Pojďme si tedy shrnout, na co vše je dobré si dát pozor.

Plastové úchytky velice jednoduše prasknou

Nejrozšířenějším materiálem brašen je tradiční polyester, není ale vůbec žádný problém sehnat obaly, které jsou vyrobeny z koskinu, nylonu, kůže, železa, nebo dokonce neoprenu. Výběr konkrétního záleží většinou na sympatiích každého z uživatelů. Vlastnosti jednotlivých materiálů víceméně vypovídají i o vlastnostech daných brašen.

Železný kufřík bude odolnější než neopren a kožená brašna bude vypadat ve většině případů reprezentativněji než polyesterová. Při koupi brašny bychom však neměli koukat jen na materiál samotné brašny.

Kvalitní brašny totiž poznáte především podle jednotlivých přezek a úchytů, respektive materiálů, z kterých jsou vyrobeny. Krom samotného notebooku totiž v brašně budete nosit i jeho kompletní příslušenství a vše ostatní, co potřebujete k práci. Tím vším pochopitelně narůstá celá zátěž brašny.

Plastové popruhy tak mohou velice jednoduše při častém přenášení prasknout a váš notebook může skončit nechtěně na zemi. Příliš dobrou variantou nejsou ani matně lakované kovové přezky a úchytky, ty se totiž opotřebovávají daleko více, než jejich lesklé varianty.

Podle švů poznáte kvalitní brašnu

Traduje se, že boháče v dnešní době nepoznáte podle drahého obleku, ale podle luxusních hodinek. U brašen poznáte luxus od průměru především podle kvalitního obšití jednotlivých částí.

Výjimečnost některých obalů výrobci často ještě podtrhují barevným podáním. Na černé kožené brašně zkrátka působí béžová niť obšitá se strojovou přesností přinejmenším exkluzivně.

Vyzdvihnout dozajista zaslouží také vnitřní polstrování jednotlivých brašen. Například brašny společnosti Dicota jsou v některých variantách dodávány se speciálními polštářky, které po celém povrchu dobře chrání notebook i při větších nárazech.

Mírně dražší brašny se navíc pochlubí speciálními pořadači pro psací potřeby, CD nosiče, nebo třeba i samostatnou kapsou pro napájecí zdroj.

Dicota Executive Pro: Opravdový luxus

Brašna ExecutivePro je vyrobena z vysoce kvalitní kůže, což vám dají najevo už samotní kolemjdoucí. Málokomu totiž nedá, aby se za vámi neohlédl. Kapsa pro notebook je optimálně polstrovaná a má krytí i ze shora pro ochranu boční strany laptopu.

:. Dicota Executive Pro, zdroj: Archiv

Přední kapsa je prakticky uspořádaná s úchyty pro mobilní telefon, tužky, vizitky a dalšími kapsami pro drobné mobilní příslušenství. Brašna má též samostatný oddíl pro dokumenty, pouzdro na zdroj a kabely a speciálně designované, kožené držadlo pro maximální pohodlí během nošení.

:. Dicota Executive Pro, zdroj: Archiv

Rozměry brašny Dicota Executive Pro černé barvy jsou 425 x 350 x 130 mm a použití kvalitních materiálů jako je kůže dosahuje příjemné hmotnosti pouhé 2 kg. Vhodná je pro notebooky do rozměrů nejvýše 380 x 290 x 50 mm.

Klady:Luxusní vzhled, kvalita zpracování
Zápory:Vyšší pořizovací cena
Cena:5 450 Kč

Targus TAR300: Nejlevnější na trhu

Brašna je určena pro notebooky do velikosti displeje 15.4". Do brašny kromě samotného notebooku a jeho příslušenství lze uložit ještě např. mobilní telefon do rychle přístupné kapsy, složky s dokumenty a další příslušenství díky vestavěnému pořadači.

:. Targus TAR300, zdroj: Archiv

Nízká pořizovací cena zařízení se bohužel nepříznivě promítla do celkové kvality zpracování a použitých materiálů. A tak již po pár měsících běžného používání může být brašna prošoupaná, nemluvě o nedostatečné ochraně samotného notebooku.

Klady:Velmi lidová cena
Zápory:Kvalita zpracování
Cena:260 Kč

Dicota AluSlight: Přežije i pád z druhého patra

Elegantní kufřík Dicota AluSlight patří mezi velice bytelné cestovní obaly na pro notebooky. Uvintř nabízí prostor pro většinu typů notebooků s velikostí displeje do 15", včetně množství příslušentví.

:. Dicota AluSlight, zdroj: Archiv

Dvě vnější části jsou vyrobeny z odolného materiálu, z nichž každá je vyrobena z jednoho celistvého kusu. Tím získává kufr neuvěřitelnou houževnatost, dokonce i při jeho malé váze. Matný nátěr kufru je však mírně náchylnější na oprýskání. Uvnitř najdete efektivní polstrování tzv. High-Density-Foam (HDF), které váš notebook velmi dobře ochrání i při pádu z výšky.

:. Dicota AluSlight, zdroj: Archiv

Pro pevnější umístění slouží též pásek na notebook, který jej udrží v patřičné poloze. K tomu Vám kufřík nabízí i prostor pro napájecí zdroj a další drobné příslušenství. AluSlight má pochopitelně i prostor pro dokumenty, který je schován pod víkem kufříku. Samotná konstrukce kufříku však neumožňuje pojmout větší množství dokumentů a příslušenství.

Klady:Odolné tělo brašny dobře chrání notebook
Zápory:Do kufříku se vejde méně věcí než do brašny
Cena:2 450 Kč

Belkin Neoprene Sleeve: Potápět se nedoporučuje

Belkin Neoprene Sleeve jsou jakési ochranné desky pro až 15.4" notebook (s rozměry až 28.6 x 37.6 centimetru). Poslouží jako ochrana proti poškrábání či drobnému poškození, pokud nechcete notebook nosit ve speciální brašně, ale jen tak v kabelce nebo běžné tašce.

:. Belkin Neoprene Sleeve, zdroj: Archiv

Pouzdro je vyrobeno z pružného, ale kvalitního neoprénu, který nejen skvěle ochrání uvnitř uložený cenný přístroj, ale zároveň příjemně působí na dotek. Pouzdro neobsahuje žádné kapsy, což ale nijak nevadí jeho zaměření.

Klady:Jednoduché a praktické
Zápory:Neochrání notebook před nárazy
Cena:370 Kč

Dicota TopTraveler Comfort: Zlatá střední cesta

Brašna TopTraveler Comfort je vhodná pro ochranu vašeho notebooku o velikostí až 15.4", neboť nabízí polstrovanou kapsu, kterou je navíc možné uzamknout. Dokumenty lze jednoduše umístit do další kapsy, která je dokonce rozčleněna do dvou oddílů.

:. Dicota TopTraveler Comfort, zdroj: Archiv

Veškeré další mobilní příslušenství umístíte v přední kapse, která obsahuje hned několik úchytů a kapsiček. Hned pod ní se ukrývá další kapsa, tentokrát pro kabely a napájecí zdroj. Pro příjemné nošení má brašna pohodlné držadlo, polstrovaný ramenní popruh a úchyt k vozíku. Jediným slabším místem brašny je výrobní materiál - nylon zkrátka nepůsobí tak luxusně jako kůže.

Klady:Obstojná kvalita zpracování, přívětivá cena
Zápory:Nylonje náchylnější k poškození než kůže
Cena:1 900 K

Reklama

Související články

Cenový servis: AMD dohání slevy Intelu

Výrobci procesorů oživují atmosféru na trhu hardware. AMD s malým zpožděním zareagovalo na razantní slevy Intelu a nejen u grafických karet tak síly začínají...

Výběr článků

Načítám