Hlavní obsah

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Novinky, mif

Konec školního roku se nezadržitelně blíží, žákům i studentům udělá za vysvědčení jistě radost nějaká zajímavá odměna. Na trhu je hromada technických vychytávek, které udělají radost, a zároveň jim v novém školním roce usnadní práci.

Foto: archív výrobce

Surface Go 2

Článek

Elektronika je bezesporu fenoménem dnešní doby. Počítače, tablety a smartphony s připojením na internet považuje většina mladistvých za naprostou samozřejmost. A není žádným tajemstvím, že tyto chytré pomocníky často využívají ke krácení volného času. V drtivé většina případů buď hrají hry, sledují videa na internetu, nebo brouzdají na sociálních sítích.

Čas lze nicméně využít daleko efektivněji, děti se například mohou naučit programovat. Programátorů je totiž stejně jako dalších IT expertů akutní nedostatek, a tak děti mohou svůj koníček už za pár let snadno proměnit v lukrativní zaměstnání.

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy.

Šikovné hračky naučí děti programovat

Vánoce

Notebooky na učení i zábavu

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také ve středních a v některých případech dokonce i v základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Především při výběru notebooku hraje velmi důležitou roli hmotnost. Každý gram navíc je v aktovce při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Sluší se nicméně podotknout, že otázku hmotnosti do značné míry ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Pohodlí především

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Přeborníky na nízkou hmotnost jsou tablety, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů. Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Při výběru notebooku nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Vedle notebooků a tabletů mohou být velmi atraktivním dárkem také chytré telefony, hudební přehrávače, fotoaparáty, kamery či nositelná elektronika. Tyto elektroničtí pomocníci ale pochopitelně ve výuce nejsou již takovým přínosem jako tablety a notebooky.

Asus TUF Gaming A15: zrozen pro hry

Asus TUF Gaming A15 využívá v základní konfiguraci šestijádrový procesor AMD Ryzen 5 4600H. Ten pracuje na frekvenci 3 GHz nebo až 4 GHz v režimu turbo a disponuje technologií SMT pro plynulejší multitasking se schopností zpracovat až dva procesy současně na jedno jádro. Počítá se nicméně i s výkonnějším osmijádrovým čipem AMD Ryzen 7 4800H.

Foto: archív výrobce

Asus TUF Gaming A15

Výkonný procesor je podpořen hned 16 GB operační paměti typu DDR 4. Pro uložení dat pak slouží rychlá SSD jednotka typu M.2 PCIe NVMe s kapacitou 512 GB. Grafický výkon zajišťuje herní grafika Nvidia GeForce GTX 1650 Ti se 4GB GDDR6 pamětí. Ta by měla stačit na hraní drtivé většiny moderních titulů v rozlišení Full HD.

Přesně takové rozlišení, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů, nabízí použitý 15,6palcový displej. V základní konfiguraci má stroj tradiční 60Hz displej, nicméně u výkonnějších provedení se počítá také s rychlou 144Hz obnovovací frekvencí.

Řada TUF Gaming se navíc vyznačuje velmi odolnou konstrukcí. Spodní část šasi má design ve tvaru včelích pláství, což přidává konstrukci na pevnosti a tuhosti. Notebook současně splňuje nároky vojenského standardu MIL-STD-810G a prochází přísnými testy, které zajišťují odolnost i v náročných podmínkách, při vibracích nebo během náhodných nárazů a pádů.

  • Klady: solidní výkon, odolná konstrukce
  • Zápory: kvůli odolné konstrukci je laptop trochu těžší
  • Cena: 25 990 Kč

Ozobot 2.0 BIT: rozvíjí kreativitu a logické myšlení

Naučit děti nenásilnou formou prvním krůčkům v programování se snaží Ozobot 2.0 BIT. Jde o velmi malou interaktivní hračku, která se snadno vejde do každé kapsy. Podle výrobce představuje tu nejzábavnější cestu ke skutečné robotice. V praxi ji skutečně některé základní školy využívají k tomu, aby se děti naučily programovat.

Foto: archív výrobce

Ozobot 2.0 BIT

Minirobot o velikosti golfového míčku bude pod vedením dítěte zvládat hned několik činností. Stačí mu nakreslit na papír linky, načež je začne následovat. Rozeznává přitom jejich barvy, podle toho pozná, co po něm jeho majitel chce. Snadno mu tedy můžete naprogramovat choreografii na svou oblíbenou písničku nebo si zahrát deskové hry s přáteli, ve kterých bude představovat princip náhody.

Ozobot si rozumí s tabletem, pro který výrobce připravil víc zábavných i výukových možností. Přímo na displeji mu nakreslete dráhy s příkazy nebo řešte logické úlohy. Testovaný kousek je kompatibilní s přístroji, které jsou vybaveny operačními systémy Android a iOS.

  • Klady: naučí děti základy programování
  • Zápory: vhodné spíše pro menší děti do deseti let
  • Cena: 1899 Kč

Sony Xperia L4: fotoaparát v hlavní roli

Xperia L4 nabízí vcelku líbivý design, kdy prakticky celou čelní stranu pokrývá displej s úhlopříčkou 6,2 palce. Obrazová plocha má nicméně rozlišení pouze HD+. U celé řady přístrojů v této cenové kategorii se přitom již setkáváme s Full HD+ rozlišením.

Také pracovní tempo novinky je spíše průměrné. Srdcem telefonu je procesor MediaTek MT6762, který má k dispozici 3 GB operační paměti. Jde o osmijádrový čip, u nějž dovedou jádra pracovat až při frekvenci 2 GHz. Úložiště nabízí kapacitu 64 GB a je možné jej rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Xperia L4

Kladné body sbírá novinka především v oblasti multimediální výbavy. Dohromady má telefon čtyři fotoaparáty. Ve výřezu displeje na čelní straně se nachází osmimegapixelová kamera, vzadu jsou pak tři objektivy. Konkrétně se jedná o hlavní 13megapixelový senzor, který doplňuje pětimegapixelová ultraširokoúhlá kamera a také dvoumegapixelový senzor pro práci s hloubkou ostrosti.

Potěší i přítomnost klasického konektoru jack 3,5 mm pro připojení sluchátek či NFC čip, díky kterému lze telefon použít například jako platební kartu. Přístroj má akumulátor s kapacitou 3580 mAh, konektor USB-C a pracuje pod operačním systémem Android 9.0.

  • Klady: v dané cenové kategorii nadprůměrný fotoaparát
  • Zápory: spíše průměrný výkon, nižší rozlišení displeje
  • Cena: 5490 Kč

Fitbit Charge 4: vyrazit ven a sportovat

Charge 4 vypadá podobně jako předchůdce, ale nabízí celou řadu vylepšení. Náramek má v sobě zabudovaný GPS modul, díky čemuž je možné například přesně trasovat některé sportovní aktivity. Novinka dokonce dovede modul automaticky aktivovat během cvičení a pak jej vypnout, aby se zbytečně neplýtvala elektrická energie.

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 4

Sledovat je možné tempo a vzdálenost v reálném čase, a kromě více než 20 režimů pro cvičení je zde také sedm nových, které využívají právě GPS. Patří mezi ně například jízda na kajaku, kanoistika, lyžování a snowboarding.

Po dokončení aktivity s použitím GPS se synchronizuje náramek s telefonem a v aplikaci Fitbit uživatelé najdou mapu, ve které je možné vidět intenzitu cvičení na základě různých srdečních frekvencí přímo v rámci trasy. Budou tak mít kompletní vizuální přehled o svém zlepšení a výkonu v různorodém terénu.

Vedle toho náramek dovede monitorovat také spánkovou aktivitu, ale klidně také úroveň okysličení krve, neboť obsahuje zabudovaný SpO2 senzor. Úroveň kyslíku v krevním řečišti může indikovat různé dýchací potíže během spánku.

  • Klady: umí česky, hromada podporovaných sportů
  • Zápory: nedají se doinstalovat aplikace jako do chytrých hodinek
  • Cena: 4190 Kč

Microsoft Surface Go 2: mezi notebookem a tabletem

Svým vzhledem se Surface Go 2 velmi podobá první generaci, je totiž úplně stejně velký. Výrobci se ale podařilo do stejného těla vtěsnat větší displej s vyšším rozlišením – dvojka má totiž okolo dotykové plochy tenčí rámečky.

Nejlevnější počítač v nabídce Microsoftu je Surface Go 2Video: archív výrobce

Obrazovka nabízí plochu 10,5 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1280 pixelů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a umí rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku. Šikovné je také to, že k modelu Surface Go 2 půjde připojit klávesnice, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže novinka nahradit při práci i notebook.

Surface Go 2 je k mání v různých konfiguracích, vybírat je možné mezi základním procesorem Intel Pentium Gold 4425Y či výkonnějším provedením s čipem Intel Core m3-8100Y. Obě varianty jsou ale svižnější než předchůdce.

Jednotlivé modely se od sebe mohou lišit také pamětí, operační může mít kapacitu 4 nebo 8 GB, úložiště pak 64 nebo 128 GB. V obou případech jde přitom o rychlou SSD jednotku. Kapacitu úložiště je možné ještě rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: velmi skladný a lehký 
  • Zápory: má pouze jeden USB-C konektor
  • Cena: od 13 490 Kč

Reklama

Související články

Jak natáčet a streamovat videa

Popularita videí na internetu se rok od roku zvyšuje. Vytvářet zajímavý obsah přitom může kdokoliv klidně i z pohodlí svého domova, může jít zároveň o zajímavý...

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Na pulty obchodů míří nový špičkový počítač od společnosti Apple, který si odbyl premiéru minulý týden. MacBook Pro 13 se svým vzhledem takřka neliší od...

Výběr článků

Načítám