Hlavní obsah

Akční střílečky i sportovní simulátory. Co chystají tvůrci videoher

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nadcházejících týdnech a měsících se do prodeje chystá celá řada zajímavých videoher. Lákat budou na prvotřídní grafiku i poutavé příběhy. Na své si přijdou fanoušci sportovních simulátorů i akčních stříleček a plošinovek.

Upoutávka na hru Trollhunters – Defenders of ArcadiaVideo: archív tvůrců

 
Článek

Přijít na pulty obchodů s novými tituly se chystají prakticky všechny velké herní domy. Dočkáme se díky tomu nových her pro klasické počítače i televizní herní systémy. Vedle zbrusu nových videoher s originálním dějem se můžeme těšit také na remaky slavných titulů z přelomu tisíciletí.

Není žádným tajemstvím, že nejvíce her se ukáže až na konci letošního roku – před Vánocemi se totiž chystá příchod nových televizních konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X, které nabídnou výrazně vyšší výkon. Právě potenciál nových strojů se budou snažit tvůrci využít, a tak v posledních dvou měsících roku vyjdou stovky nových videoher.

Ovladač PlayStationu 5 zapojí do hry další lidský smysl

Hardware

Vysoký výkon především

Přestože na trh přijdou obě novinky až za půl roku, víme toho o nich již poměrně dost. Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip se 16 vlákny.

Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne 52 CU jednotek s frekvencí až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB totiž nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Parametry nového Xboxu už nejsou tajemstvím

Hardware

Věrná grafika

PlayStation 5 bude stavět na velmi podobných součástkách, nicméně v praxi bude výkon o něco nižší. Pracovní tempo u pětky bude udávat upravený procesor AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že bude k dispozici 36 CU jednotek, které poběží až při frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Z řádků výše je tedy patrné, že vyšší výkon nabídne o téměř 2 TFLOPS televizní konzole od Microsoftu. Oba herní systémy by nicméně měly stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Výrobci navíc slibují podporu ray tracingu, tedy realističtějšího vykreslování grafiky v jednotlivých hrách. Konzole budou schopné vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény, to zatím dokázaly jen vybrané grafické karty v klasických počítačích.

Líbivá herní konzole okouzlí něžnější pohlaví

Hardware

Propracovanější úložiště

Obě konzole nabídnou také lepší úložiště, díky kterému poběží hry plynuleji a budou se rychleji načítat. V případě Xboxu Series X poslouží jako úložiště rychlé NVMe SSD s kapacitou 1 TB.

Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

PlayStation 5 nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 825 GB, další SSD bude možné připojit prostřednictvím NVMe slotu. Chybět nebude stejně jako u Xboxu ani podpora pro USB HDD a také 4K UHD Blu-ray mechanika.

Trollhunters – Defenders of Arcadia: pohádkový svět z obrazovek

Studio Wayforward, které se proslavilo sérií her Shantae, se letos po letních prázdninách bude snažit zaujmout graficky velmi atraktivní plošinovkou Trollhunter. Hráči se převtělí do role Jima Lakea, jenž byl vybrán jako Trollhunter. Připravte se na boj s podivnými gnómy, skřety a obrovitými nyarlagrothy stvořenými vizionářským tvůrcem Guillermo del Torem.

Bojovat proti zákeřným skřetům nebude Lake sám, na pomoc mu přispěchá řada věrných přátel, jako jsou například Claire či Toby. Nezapomenutelné momenty tak rozhodně nebudete prožívat sami.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Trollhunters: Defenders of Arcadia

Hra Trollhunters – Defenders of Arcadia vznikla na motivy oblíbené seriálové trilogie Netflixu – Tales of Arcadia. Nový titul hráče postupně provede 3D světy ze seriálů Trollhunters, 3 Below a Wizards.

Úkol pro hlavního hrdinu je jasný, na epické cestě napříč magickým světem Arcadie bude muset zastavit časovou apokalypsu. A to nebude vůbec snadný úkol, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Celkem hráče čeká 20 různých levelů a čtyři velké souboje s hlavními bossy. Přitom budou muset skákat a bez nadsázky bojovat o svůj holý život. Tvůrci přitom slibují, že se kromě známých postav ze seriálu setkáme ve hře i s úplně novými stvořeními.

  • Platforma: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
  • Datum vydání: 25. září
  • Cena: 1499 Kč

Ion Fury: stará klasika v novém kabátu

Hra Ion Fury jasně ukazuje, jak povedeného výsledku se může dosáhnout, když se spojí renomovaná herní studia. Na tomto titulu totiž pracovali lidé ze studia 3D Realms, tedy tvůrci her Duke Nukem 3D, Prey a Max Payne, a také společnost Voidpoint. Je to stará klasika v novém kabátu.

Cíl jejich snažení byl totiž evidentní – vrátit na scénu legendární Build Engine, známý z klasických stříleček z pohledu první osoby. Ten byl použit právě v již zmiňované hře Duke Nukem 3D, ale například také v titulech Shadow Warrior a Blood.

Upoutávka na hru Ion FuryVideo: archív tvůrců

A výsledek je opravdu povedený. Ion Fury je kombinací dvou světů, toho starého, plného ručně dělaných levelů, tajných místností či manuálních checkpointů, a toho nového s headshoty, fyzikou postav, podporou ovladače a milionem FPS. Tohle všechno v hábitu podobnému starým krvavým arkádovým střílečkám, na kterých dnešní třicátníci vyrostli.

Hlavní hrdinka přezdívaná "Bombshell" si vysloužila své krycí jméno, když deaktivovala bomby pro Global Defense Force, když zlý transhumanistický génius dr. Jadus Heskel vypustil členy svého kybernetického kultu na ulice Neo DC, Bombshell došlo, že je na čase výbuchy způsobovat, ne jim zabraňovat.

  • Platforma: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
  • Datum vydání: 19. června
  • Cena: 649 Kč

PGA Tour 2K21: golfová elita

Vezměte si do rukou trojku železo a vyzkoušejte, jaké je to stát na světovém šampionátu po boku těch největších profesionálů. Přesně takovou atmosféru slibuje nový golfový simulátor PGA Tour 2K21, který zamíří na pulty obchodů již po letošních letních prázdninách.

V novince se hráči mohou těšit na 15 licencovaných hřišť PGA TOUR, z nichž každé bylo do hry přeneseno s využitím speciální technologie zaručující přenesení téměř dokonalé kopie hřišť na vaše obrazovky.

Upoutávka na hru PGA Tour 2K21Video: archív tvůrců

Důraz byl kladen i na takové detaily, jako je oblečení. Hráči se tak mohou obléknout do známých značek, jako jsou Adidas, Polo Ralph Lauren, Malbon Golf, Callaway Golf, Bridgestone Golf, TaylorMade Golf a další.

Obávat se nemusí ani naprostí začátečníci, titul byl navržen pro hráče všech kategorií a úrovní. Pokud tedy nemáte s golfem žádné zkušenosti, hra vám nabídne výukové tutoriály v reálném čase či například tipy pro co nejlepší odpady. Naopak golfoví veteráni se mohou těšit na pokročilé režimy, jako jsou Pro Vision, Distance Control, Putt Preview a další.

  • Platforma: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
  • Datum vydání: 25. září
  • Cena: 1699 Kč

Mafia – Definitive Edition: česká legenda

Legendární první díl české ságy Mafia se dočká nového vydání, které bylo podle tvůrců od základu předěláno. Dostaňte se na vrchol zločinecké organizace v období prohibice, i když to nebude vůbec jednoduché.

Mafia: Definitive Edition vypráví o příběhu Tommyho Angela, tvrdě pracujícího taxikáře, který se snaží protloukat americkým městem Lost Heaven kolem roku 1930. Jedné osudové noci se Tommy nechtěně zaplete s italskou mafií, která mu ukáže život plný odměn tak vysokých, že je nedokáže ignorovat.

Upoutávka na hru Mafia – Definitive EditionVideo: archív tvůrců

Stane se tak součástí brutálního světa organizovaného zločinu a vykonává kšefty pro organizaci Dona Salieriho, která válčí s krutou zločineckou rodinou Morello. Jako Tommy si budete muset udělat jméno ve zrádném podsvětí Lost Heaven, kde není všechno tak, jak se zdá – včetně toho, kdo jsou doopravdy vaši přátelé a nepřátelé.

Fanoušci se mohou těšit na živoucí filmové předěly, které je budou postupně provázet celým dějem hry. Tommyho poutavý příběh je věrně zachycen a rozšířen a nabízí vhled do postav, do kterých jsme v původní hře jen nakoukli.

  • Platforma: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Datum vydání: 28. srpna
  • Cena: 1149 Kč

Tony Hawk‘s Pro Skater 1 + 2: nejslavnější skateboardová hra

Vedle české hry Mafia se dočká remasteru také patrně nejslavnější skateboardová hra všech dob Tony Hawk‘s Pro Skater, a to hned první dva díly. Hráči je budou moci koupit hned zkraje září v rámci jediného titulu.

Kdokoliv se tak bude moci opět vžít do role Tony Hawka, který poprvé brázdil se svým prknem po počítačových monitorech už na přelomu tisíciletí. Od té doby uběhla spousta času, a tak se fanoušci mohou těšit na vylepšenou grafiku ve vysokém rozlišení, ale například i na nezapomenutelný soundtrack, který byl u obou dílů velmi oceňován.

Upoutávka na hru Tony Hawks Pro Skater 1 + 2Video: archív tvůrců

V kůži nejslavnějšího skateboardisty světa se hráči vrhnou na původní herní módy sami, nebo v lokální kooperaci pro dva hráče. V obou případech budou muset ukázat svůj styl a celkový um. Nebudou chybět možnosti přizpůsobení prostřednictvím editoru postav a skateparků.

Změřit síly s ostatními hráči bude možné také v on-line světě díky zabudovanému multiplayeru. To nebude nic jednoduchého, neboť nejlepším skateboardistou světa se může stát jen jeden.

  • Platforma: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Datum vydání: 4. září
  • Cena: 1099 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak natáčet a streamovat videa

Popularita videí na internetu se rok od roku zvyšuje. Vytvářet zajímavý obsah přitom může kdokoliv klidně i z pohodlí svého domova, může jít zároveň o zajímavý...

Výběr článků

Načítám