Hlavní obsah

Huawei a 5G sítě v Británii? Chce to prověřit, zní z NATO

Londýn

Západ by měl zareagovat na skutečnost, že se k němu Čína v různých oblastech přibližuje. Británie by proto měla z bezpečnostního hlediska přezkoumat účast čínské technologické firmy Huawei ve své zamýšlené mobilní síti páté generace (5G). Podle agentury Reuters to prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Londýn v lednu navzdory kritice ze Spojených států povolil čínské společnosti omezenou účast na budování své sítě nové generace.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Věřím, že vláda Spojeného království navrhne své sítě způsobem, který je bude chránit, a zajistí, aby měla bezpečné 5G sítě,“ řekl Stoltenberg britské BBC. „Proto si také myslím, že je důležité, aby se uskutečnilo nové přezkoumání, jak toho dosáhnout,“ dodal.

„Čína se k nám přibližuje. Vidíme to v Arktidě, vidíme, že mocně investují do kritické infrastruktury v Evropě, a samozřejmě také vidíme, že Čína působí v kyberprostoru,“ prohlásil Stoltenberg. „Takže nejde o nasazení sil NATO v Jihočínském moři, nýbrž o odpověď na skutečnost, že se k nám Čína přibližuje,“ doplnil.

USA se chystají umožnit spolupráci s Huawei na normách pro 5G

Mobil

Premiér Boris Johnson v lednu umožnil omezenou roli čínské technologické společnosti při výstavbě britských 5G sítí. „Vysoce rizikoví prodejci“, jako je firma Huawei, se budou moci účastnit výstavby těch částí sítí, které nebudu bezpečnostně citlivé. Rozhodnutí se setkalo s negativní odezvou u nejbližšího britského spojence Washingtonu, který se snaží čínskou technologickou společnost z budování sítí příští generace v západních zemích vyřadit. Čínský podnik naopak rozhodnutí britské vlády uvítal.

Koronavirová pandemie, rozpory ohledně Hongkongu a protičínská politika amerického prezidenta Donalda Trumpa nicméně Británii přiměla vztahy s Pekingem přehodnocovat. V důsledku toho nyní britské Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost analyzuje dopad amerických sankcí proti firmě Huawei na budování 5G sítí v zemi.

Huawei, ZTE a 5G sítě? Senát chce od vlády jasný postoj

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám