Hlavní obsah

Hrej a neplať 9/2003

Novinky, Ondřej Pohl

I když to vypadá, že pomaličku začíná jaro, není to důvod, abyste vstávali od počítače a připravili se tak o tři nové hry zdarma, dnes konkrétně jednu plošinovku, logickou hru a letecký simulátor.

Článek

Dark Wars

Arkády neboli hezky česky plošinovky sice mají období své největší slávy už nějaký ten rok za sebou, ale díky freewarovým hrám teď zažívají svou malou renesanci. Někdo si možná už příliš zvykl na třetí rozměr a podobné hry mu připadají archaické a infantilní, ale mnohým pamětníkům nebo mladším hráčům přijde takový výlet do minulosti docela vhod.

I když zrovna dětem bych arkádu Dark Wars přímo nedoporučoval - je totiž obzvláště krvavá. Jakási malá bytůstka (někdy i dvě, o tom dále) se vydává na cestu skrze tmavé lesy, kde na ní číhá spousta záludností v podobě mutantů, kostlivců a jiné havěti.

Je samozřejmé, že v tomto případě se nepovedou žádné diplomatické dialogy, bilaterální jednání a ani se nebudou vyhlašovat rezoluce či shánět podpora spojenců - jednoduše promluví zbraně. Ještě pár slov k ovládání: kromě kurzorových šipek, které slouží pro pohyb, míření případně změnu zbraně, využijete ještě Shift pro skákání a Ctrl pro střelbu.

A nyní zlatý hřeb večera, kterým se Dark Wars odlišují od zástupů ostatních plošinovek. Pokud máte po ruce dalšího člověka ochotného sedět s vámi u jedné klávesnice, přičtěte si pár bodů k dobru, protože pak si celou hru můžete vychutnat v kooperativním módu.

Pokud by hra při spuštění hlásila chybějící .DLL knihovnu, stáhněte si ji odsud a nakopírujte do složky, kde je .EXE soubor hry.

DOWNLOAD, homepage, 1.7 MB, 7/10

Super Bubble Blob

Nyní mi dovolte jedno krátké odbočení do minulosti, které je ovšem nezbytné pro správné pochopení popisu hlavního hrdiny. Když jsem byl ještě dítě (a není tomu zas tak dávno), objevila se mezi námi nová hračka, učiněný hit. Jednalo se o malé gumové kuličky, které se krásně odrážely ode všech překážek, a právě proto se jim dostalo pojmenování "skákací". Existovaly ještě v jedné modifikaci, která vržena proti stěně se na ni nejdříve přichytila a pak se pomaličku jako sliz sesunula k podlaze.

Proč vám to ovšem povídám? Hlavní hrdina je také malá zelená kulička mající vlastnosti obou dvou výše popsaných. Umí skákat (Shift), a také se přidržovat svým dlouhým jazykem na speciálních zelených kostkách (Ctrl). Ke všemu si ještě připočtěte překážky v podobě ostnů nebo vodních příkopů a nutnost dosáhnout konce úrovně označeného žlutou kostkou a získáte velmi povedenou logickou hru, vhodnou jak pro děti, tak dospělé.

DOWNLOAD, homepage, 3.5 MB, 8/10

F29 - Retaliator

Na závěr něco z herních archivů - tentokráte na svou dobu neobvykle propracovaný simulátor stíhacích letadel zkráceně nazývaný Retal.

Na výběr máte dvě možnosti - buď si jen tak létat s neomezenou zásobou střeliva střílet po všem co se hýbe (a to stiskem klávesy F6 v hlavním menu) anebo si vybrat bojovou misi v jednom z následujících prostředí: arizonská poušť, Pacifik, Blízký Východ (i po tolika letech stále aktuální) nebo Evropa. Vybíráte si stiskem F2 v hlavním menu.

Ke střelbě slouží mezerník k přepínání zbraní Enter. Odstartujete tak, že nejprve odbrzdíte klávesou B, pak přidáváte plyn pomocí "+", než se pořádně rozjedete a nakonec zasunete podvozek klávesou "G". Přistávání pak probíhá přibližně stejně v opačném pořadí.

I když se možná budou někteří usmívat nad neakcelerovanou grafikou, hra rozhodně stojí za vyzkoušení, protože i po tolika letech neztratila nic ze svého hlavního kouzla: hratelnosti.

Poznámka: aby šla hra spustit, musí být umístěna v adresáři C:\retal.

DOWNLOAD, 0.3 MB

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 4/2003

Dnešní výběr her bude určen spíše mladším pařanům, anebo spíše jejich rodičům. Mám tady totiž přichystány dvě plošinovky a jednu automatovou střílečku. Bavte...

Hrej a neplať 5/2003

Jako každou středu i dnes za vámi přicházím s přídělem tří nových her zdarma. Dnes jsem se podíval na zoubek jedné skvělé plošinovce ve stylu Abuse,...

Hrej a neplať 6/2003

A opět po týdnu se setkáváme u tří nových her zdarma. Dnešek se nese ve znamení druhých dílů, přičemž už jen jejich názvy mluví za sebe: Sven Bomwollen...

Hrej a neplať 7/2003

Letos už po sedmé máte možnost zasednout k dalšímu vydání Hrej a neplať a dozvědět se tak o třech nových hrách zdarma. Dnes tady pro vás mám akční střílečku,...

Hrej a neplať 8/2003

Je tu středa a s ní i seriál o hrách zdarma - Hrej a neplať. Tentokrát uvnitř článku najdete originální strategii, povedenou mlátičku a jednu textovou hru....

Výběr článků

Načítám