Hlavní obsah

Zdraží elektronika i automobily. Největší smluvní výrobce čipů zvýší ceny až o 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, zvýší ceny až o 20 procent. S odvoláním na informované zdroje to uvedl americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Firma sama tyto informace nekomentovala.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Ceny nejpokročilejších čipů se firma podle zdrojů chystá zvýšit o deset procent. Ty méně pokročilé, které používají zákazníci z řad automobilek, budou stát asi o 20 procent více.

Nové ceny vejdou v platnost na konci letošního roku nebo začátkem roku příštího. Následně by se vyšší ceny měly dotknout i samotných zákazníků. Náklady navíc totiž jednotliví výrobci vcelku logicky promítnou do koncových cen svých produktů.

Svět se za globálního nedostatku spoléhá na jednoho výrobce čipů

Hardware

Čipy budou chybět i příští rok

V červenci firma uvedla, že nedostatek čipů pro automobily se od tohoto čtvrtletí bude postupně zmírňovat. Očekává nicméně, že se obecný nedostatek těchto klíčových součástek protáhne patrně až do příštího roku.

Nedostatek čipů, který se začal projevovat před koncem loňského roku, byl podle analytiků částečně způsoben tím, že výrobci aut za pandemie covidu-19 špatně odhadli poptávku. Zhoršil se pak tím, že výrobci elektroniky zadávali více objednávek na nákup mikročipů, protože práce z domova podpořila prudký růst prodeje počítačů a souvisejících zařízení.

Plné obnovení dodávek čipů očekává slovenská centrální banka až v příštím roce

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám