Hlavní obsah

Televize se solárním pohonem uspoří energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologové jásají, elektrárny zuří. Tak by jednou mohl vypadat svět, kde elektronika funguje i bez zásuvek. Dobíjela by se totiž přes vlastní solární panely. Jeden z průlomových kousků právě z této kategorie přístrojů demonstroval japonský Sharp.

Článek

Světu ukázal pravděpodobně první televizi, která čerpá energii ze slunce. Nevýhody jsou ale zřejmé – v noci přístroj nezapneme. Navíc si budeme muset v bytě udělat prostor pro rozměrný solární panel. Pro koho by byla televize určena? Podle Sharpu pro nejchudší obyvatele světa s příjmem dvou dolarů na den (asi 30 Kč).

Jak vyzrát na spotřebu už dnes

Počet lidí, kteří mají počítač spojený s plackou v obýváku, roste. Jakou obrazovku si vybrat, aby měla co nejmenší spotřebu? Plazmovou, LCD, nebo dokonce projekční televizi? Na spotřebu obrazovek a televizí ale můžete vyzrát daleko lépe, než pořízením solárního televizoru:

  • V rozměrech do 40 palců (102 cm) nemají LCD televize ve spotřebě konkurenci.
  • V úhlopříčkách nad 50 palců (127 cm) jsou nejúspornější projekční televize. Spotřebují až o polovinu méně energie než LCD nebo plazmové TV. Jejich nevýhodou jsou větší rozměry a menší jas.
  • Oblast mezi 40 a 50 palci zaplavily jak LCD, tak plazmové televize. Obě technologie se neustále vyvíjejí a vítěz, který by měl nižší spotřebu, se určuje jen velmi těžko. Majitelé plazmových displejů by ale měli vědět, že spotřeba přístroje rychle roste se zvyšujícím se jasem scény. Stačí tak ubrat na jasu a obrazovka rázem odebírá méně proudu. U LCD TV nemá změna jasu tak velký vliv na spotřebu.
  • Obecně platí, že nejúspornější televizi si uděláte sami použitím ovladače. Tovární nastavení jsou často přepálená, obrazovky trpí vysokou úrovní kontrastu a jasu a vykazují kvůli tomu vyšší spotřebu.
  • Trhákem se stávají moderní LCD televize s LED podsvícením. Poznáte je jednoduše – podle nápisu „LED“. Jsou sice dražší než standardní LCD, zato poskytují věrnější barvy a odebírají méně proudu.
  • Blízká budoucnost je nakloněna OLED televizím. Ze všech vyjmenovaných přístrojů jsou právě tyto nejúspornější. V současnosti bohužel také nejdražší. Čas to však brzy změní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám