Hlavní obsah

Technologii Blu-ray bude mít v roce 2012 skoro polovina Čechů

Stále více Čechů bude v následujících letech místo DVD přehrávačů kupovat přístroje umožňující přehrávání filmů v moderním formátu s vysokým rozlišením Blu-ray. Podle odhadu asociace Blu-ray forum.cz bude mít v roce 2012 přehrávače Blu-ray již skoro polovina českých domácností.

Článek

Formát Blu-ray byl na český trh uveden teprve loni a prodej těchto přehrávačů podle předpovědi odborníků půjde výrazně nahoru díky poklesu cen i rozšiřování nabídku filmových titulů na Blu-ray nosičích.

Předseda správní rady asociace Blu-ray forum.cz Pavel Borowiec novinářům řekl, že podle odhadu této asociace si do roku 2010 pořídí Blu-ray přehrávač deset procent českých domácností. V roce 2011 by jej mělo mít 21 procent a v roce 2012 už 38 procent českých domácností. "Blu-ray disk bude postupně nahrazovat DVD disky, tak jako DVD disky dříve nahradily videokazety," podotkl.

Podle mluvčího sítě 181 elektroprodejen Euronics Bohuslava Komína se prodej přehrávačů Blu-ray v Česku zatím rozjíždí pozvolna. "Dosud jsme jich prodali spíše stovky než tisíce," řekl ČTK Komín, podle kterého se zájem o tuto novou technologii zvýší až poté, co bude na výběr více filmů na Blu-ray discích.

Levná DVD oddalují nástup Blu-ray disků

Svoji roli podle Komína může sehrát i cena Blu-ray disků, která je zatím výrazně vyšší než u DVD. Například v prodejnách Bontonland nyní stojí film Hellboy na DVD 199 korun a na Blu-ray disku 837 korun. "Lidé si přitom zvykli kupovat levná DVD za padesát korun v trafikách," podotkl Komín.

Od uvedení DVD na český trh v roce 1997 se v Česku podle údajů DVD Group prodalo zhruba 2,5 miliónu DVD přehrávačů, rekordérů a systémů domácího kina, přičemž DVD přístroje letos budou mít dvě třetiny českých rodin.

"Formát DVD za 11 let dosáhl masového rozšíření," uvedl Borowiec, podle kterého již ale podíl domácností vybavených přehrávači DVD výrazně neporoste. Lidé podle něj budou DVD přístroje obměňovat, či nakupovat přehrávače Blu-ray, pomocí kterých lze pouštět i filmy na DVD.

Cena Blu-ray disků klesá

Předpokládanou rostoucí vybavenost domácností přehrávači Blu-ray Borowiec zdůvodnil tím, že se nabídka Blu-ray disků v Česku stále rozšiřuje a cena Blu-ray přehrávačů klesá.

"Na trhu je stále větší výběr Blu-ray přehrávačů od cenově velmi přístupných značek jako Samsung a Sony až po luxusní přístroje Denon a Pioneer," uvedl Borowiec, podle kterého tak tento moderní formát videa již přestává být technickou raritou.

"Nejlevnější Blu-ray přehrávače lze nyní pořídit za méně než deset tisíc korun," řekl Borowiec. Zatímco dosud bylo na tuzemský trhu měsíčně uváděno jen několik novinek na Blu-ray nosičích, tak od podzimu jich na pulty českých obchodů bude každý měsíc mířit zhruba dvacet až třicet.

Od listopadu totiž v Česku začne nabízet filmy ve formátu Blu-ray pět z šesti velkých hollywoodských studií. "Nabídka Blu-ray začíná být u filmových novinek velmi reprezentativní. Očekáváme, že do konce letošního roku bude v Česku na Blu-ray discích zhruba 200 titulů," prohlásil Borowiec.

V módě jsou LCD televizory s vysokým rozlišením

Prodeji formátu Blu-ray podle Borowiece výrazně napomůže i rostoucí vybavenost českých domácností televizory s vysokým rozlišením obrazu. Prodej LCD a plazmových televizorů by měl totiž letos poprvé výrazně převýšit klasické televizory.

Češi v letošním roce podle odhadu Borowiece koupí zhruba 600 000 LCD a plazmových televizí, což bude třikrát více než klasických televizních přijímačů, které ještě předloni tuzemským prodejům dominovaly. Letos si tak podle odhadu Borowiece pořídí LCD či plazmovou televizi více jak 18 procent českých domácností. "Lze očekávat, že řada z nich se vybaví i Blu-ray přehrávačem," míní Borowiec.

Na konci letošního roku by tak měl mít tyto moderní televizory s vysokým rozlišením obrazu již zhruba milión domácností. "LCD a plazmové televizory s vysokým rozlišením začínají být dobře dostupné. Jejich cena velmi klesla a začíná někde na zhruba 15 000 korunách," podotkl Borowiec.

Blu-ray disk využívá výrazně kvalitnější technologii záznamu obrazu a zvuku než DVD, která vynikne právě na LCD a plazmových televizorech. První takové disky se na českém trhu objevily před více než rokem, vůbec prvním titulem byla bondovka Casino Royale. Premiérovým českým titulem byl pak letos v dubnu snímek Gympl od režiséra Tomáše Vorla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám