Hlavní obsah

Sony již prodalo 10 milionů PlayStationů 5. Poptávka ale stále převyšuje nabídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beznadějně vyprodáno. To se dozví každý herní fanda, který by chtěl nyní koupit v obchodě nejnovější konzoli od společnosti Sony. Japonský elektronický gigant přitom na trh dodal již více než 10 milionů nových modelů. Upozornila na to agentura Reuters.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

PlayStation 5 se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč.

Oficiálně prodej začal 19. listopadu – v zahraničí ještě o týden dříve, tedy 12. listopadu. Nicméně již od začátku loňského září si mohli lidé obě konzole zakoupit v rámci předobjednávek. A zájem ze strany uživatelů byl tak vysoký, že v době oficiálního startu prodejů nebyla na pultech obchodů ani jedna konzole – vše se rozebralo v rámci předobjednávek.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense

Sony se snaží postupně dodávat na trh další a další konzole, což je ale s ohledem na problémy s dodávkami čipů stále složitější. „Ještě potřebujeme určitý čas, abychom dokázali uspokojit veškerou poptávku. Nedostatek čipů je rozhodně problém,“ uvedl pro agenturu Reuters šéf divize Sony pro interaktivní zábavu Jim Ryan.

I ze zveřejněných prodejů je přitom patrné, že Sony dělá, co jen může, aby se konzole dostaly k hráčům co nejdříve. Desetimilionová hranice totiž byla prolomena přibližně po osmi měsících. V případě PlayStationu 4 to přitom bylo až za devět měsíců. U pětky je tedy odbyt citelně vyšší – a logicky tedy také dodávky na trh.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

Nedostatek konzolí není problémem pouze u Sony, beznadějně vyprodaný je také konkurenční Xbox Series X od společnosti Microsoft. Jde o aktuálně nejvýkonnější konzoli, která stojí 13 499 Kč.

Z nových modelů od Sony a Microsoftu je tak v obchodech k mání pouze nejlevnější Xbox Series S, který stojí 7999 Kč. Zatímco oba playstationy nabízejí stejný výkon, americký softwarový gigant dosáhl atraktivnější cenovky jednoduše – snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám