Hlavní obsah

Nejprudší propad od roku 2013, globální dodávky PC výrazně klesly

Stamford

Celosvětové dodávky osobních počítačů se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížily o 12,3 procenta na 51,6 milionu přístrojů. Zaznamenaly tak nejprudší pokles od roku 2013. Vyplývá to z předběžných údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

"Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím pokles dodávek osobních počítačů bylo vypuknutí pandemie koronaviru," uvedla podle tiskové zprávy analytička Mikako Kitagawaová ze společnosti Gartner. Šíření koronaviru podle ní mělo negativní dopad na nabídku i poptávku.

Kitagawaová upozornila, že po karanténních opatřeních v Číně poklesla výroba osobních počítačů, což vedlo k problémům s dodávkami. Zavádění karanténních opatření v dalších zemích následně vyvolalo náhlou poptávku po počítačích pro práci a studium na dálku, se kterou však výrobci nedokázali držet krok.

Doba koronavirová: Mikrob a rouška patří k nejčastějším emotikonům

Internet a PC

Čtvrtletní údaje o dodávkách podle Kitagawaové ilustrují ekonomickou nejistotu a související omezování výdajů na osobní počítače. Analytička předpokládá, že podniky i spotřebitelé se nyní budou snažit prodlužovat životní cykly svých osobních počítačů, aby ušetřili peníze.

V Evropě, na Blízkém východě a v Africe se v prvním čtvrtletí dodávky osobních počítačů podle společnosti Gartner meziročně snížily o sedm procent na 16,8 milionu a pravděpodobně budou v poklesu pokračovat i ve zbytku letošního roku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Elektronika kvůli koronaviru podraží

Nákup elektroniky se může v nadcházejících týdnech citelně prodražit. Kvůli koronaviru totiž nezvládají asijské továrny uspokojit poptávku trhu po jednotlivých...

Sharp bude místo televizorů vyrábět roušky

Roušek a respirátorů je celosvětový nedostatek, kvůli čemuž letí ceny raketově nahoru. Pomoci zklidnit trhy se rozhodla společnost Sharp, která předělá jednu...

Výběr článků

Načítám