Hlavní obsah

Miliardová technologická akvizice. Nvidia kupuje výrobce čipů ARM

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V technologickém světě se schyluje k doposud největší akvizici. Americká společnost Nvidia chce odkoupit od japonské investiční skupiny SoftBank britského výrobce mobilních čipů ARM Holdings. Upozornila na to agentura Reuters s tím, že celý obchod má hodnotu 40 miliard dolarů, tedy v přepočtu 897 miliard korun.

Foto: archív výrobce

Grafiky od společnosti Nvidia

Článek

Oba podniky zatím k dohodě nezveřejnily žádné podrobnosti. Jisté je nicméně to, že takto významnou dohodu v technologickém světě budou muset nejprve posvětit antimonopolní úřady.

Nvidia je totiž v současnosti největším výrobcem grafických karet na světě, ARM Holdings je proti tomu nejvýznamnějším výrobcem čipů pro chytré telefony a počítačové tablety. Jeho technologie využívají například společnosti Apple, Samsung či Huawei.

Investice ze strany Nvidie je tedy vcelku logická. Akvizice pomůže udržet podniku dominantní postavení na technologickém trhu v době, kdy se spotřebitelé stále více odklánějí od klasických stolních počítačů a notebooků směrem k tabletům a chytrým telefonům.

Hráči mají novou modlu. GeForce RTX 3090 je nejvýkonnější grafika na světě

Hardware

Apple chystá vlastní procesory

Někteří výrobci navíc vidí v technologii ARM budoucnost také v oblasti stolních PC a laptopů. Například společnost Apple již dříve ohlásila, že všechny nové počítače s logem nakousnutého jablka poběží na nových čipech Apple Silicon. Ty nahradí tradiční procesory od Intelu.

Při návrhu nového procesoru, který má konkurovat těm nejlepším čipům pro běžné počítače, se Apple inspiroval svou současnou nabídkou. „Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookům. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook.

Nový čip Apple Silicon nicméně staví na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesor založený na architektuře ARM, která se v současnosti používá hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru.

V současnosti je již hotový kancelářský balík Microsoft Office, v plném proudu jsou práce také na fotografických a grafických editorech Photoshop a Lightroom od Adobe.

Apple dá vale Intelu, procesory si bude vyrábět sám

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám