Hlavní obsah

Jako student koupil počítač za 14 tisíc, teď za něj dostal 11 milionů

Půl milionu dolarů, respektive 11 milionů korun. Za takovou sumu se prodal v Kalifornii tento týden jeden z prvních počítačů společnosti Apple. Dražitel John Moran jej přitom kupoval ještě jako student za pouhých 650 dolarů (14 330 Kč podle současného kurzu). Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První počítač od Applu se vydražil v přepočtu za 11 milionů korunVideo: AP

 
Článek

Počítač Apple I, který byl předmětem aukce, je vyhledávaný sběratelský předmět. V roce 1976 šlo totiž o vůbec první produkt vznikající firmy Apple, vyrobeno ho bylo pouze 200 kusů. V garáži všechny tyto stroje tehdy doslova na koleni vyrobili spoluzakladatelé Applu Steve Wozniak a Steve Jobs.

Do prodeje šel tento stroj v 80. letech jako stavebnice, cílil tedy na technicky zdatnější uživatele. Přesto je Apple I považován za symbol počátku masového rozšíření počítačů do domácností.

Foto: Profimedia.cz

Počítač Apple I

V obchodech se Apple I tehdy prodával za 666,66 dolaru (14 700 Kč podle současného kurzu). Moran za něj zaplatil tehdy méně, již zmiňovaných 650 dolarů, protože jej kupoval od svého univerzitního profesora jako použitý.

Na výslednou sumu 11 milionů korun se dražený kousek vyšplhal především díky tomu, že je ve velmi zachovalém stavu, a hlavně že je stoprocentně funkční. V takto dobrém stavu je po celém světě údajně už jen méně než deset funkčních kusů.

Nové MacBooky Pro cílí na náročné uživatele

Hardware

I když je dražený počítač Apple I stále funkční, jeho výkon se nedá se současnými počítači vůbec porovnávat. V praxi by nestačil ani na to, abyste na něm napsali e-mail.

Firma Apple se zpočátku soustředila na výrobu osobních počítačů. V tomto tisíciletí však začala nabízet rovněž populární hudební přehrávače iPod, mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Spustila také internetovou prodejnu hudby iTunes či streamovací platformu Apple TV.

Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) si nechává narůst vousy jako Wozniak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám