Hlavní obsah

Čekání je u konce, Microsoft ukázal levný Xbox

Novinky, abr

Po dlouhých měsících čekání konečně společnost Microsoft prolomila hradbu mlčení a ukázala světu v pořadí již druhou konzoli, která letos před Vánocemi zamíří do prodeje. Řeč je o levném modelu Xbox Series S, který přijde na pulty obchodů společně s dříve oznámenou verzí Xbox Series X.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Zapomeňte na velkolepé tiskovky a okázalé akce, příchod Xboxu Series X potvrdil Microsoft v úterý ráno prostřednictvím svého herního účtu na Twitteru. „Výkon nové generace v nejmenším Xboxu vůbec,“ pochlubili se zástupci amerického softwarového gigantu.

Zveřejnili zároveň fotografii, jak bude levnější provedení vypadat. Bude sněhově bílé a na boku bude mít černý kruh, který slouží jako větrací otvory. Z jediného zveřejněného snímku působí novinka skutečně kompaktně, je velká zhruba tak, jako kdybyste na sebe postavili dva oficiální gamepady.

Takto bude vypadat Xbox Series S

Technické parametry ani žádné další detaily však zatím nejsou známy. „Těšíme se, až s vámi budeme moci sdílet další informace. Brzy. Slibujeme,“ doplnili zástupci Microsoftu s tím, že konzole bude mít na americkém trhu cenovku 299 dolarů (6700 Kč).

S dostupností můžeme počítat pravděpodobně v prosinci, kdy by se měl na pultech obchodů objevit i větší model Series X. Ten by podle neoficiálních informací měl stát 499 dolarů (11 190 Kč). Na tuzemském trhu budou nicméně obě konzole pravděpodobně o několik tisíc korun dražší, neboť k uvedeným částkám je nutné si připočítat náklady na dovoz a daň.

Levný Xbox se v srpnu neukázal. Stále se s ním však počítá

Hardware

Netradiční vzhled, špičkový výkon

Americký softwarový gigant se již dříve pochlubil, že jeho nová herní konzole Xbox Series X nabídne netradiční vzhled. Doposud totiž konzole od amerického softwarového gigantu prakticky vždy připomínaly DVD a Blu-ray přehrávače, které bylo možné snadno umístit do stolku pod televizor.

Xbox Series X je daleko rozměrnější a má tvar věže tyčící se směrem vzhůru. Sluší se nicméně podotknout, že konzoli bude možné položit vedle TV i naležato. Přesto ale zabere více místa než současná generace.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám