Hlavní obsah

Čech vymyslel náramek pro boj s koronavirem

Novinky, mif

Opatření proti koronaviru se v tuzemsku i zahraničí pomalu rozvolňují, lidé by však stále měli dodržovat kromě zvýšené hygieny také rozestupy 1,5 až dva metry. A o to se může postarat nový český vynález zvaný Proximity monitor.

Foto: mif, Novinky

Proximity monitor se nosí stejně pohodlně jako hodinky.

Článek

Jde o kompaktní a lehký náramek s příjemným silikonovým páskem, který se nosí stejně pohodlně jako hodinky. Jeho úkolem však není ukazovat čas, ale varovat uživatele, když se příliš přiblíží k někomu jinému.

„Nápad na Proximity monitor vznikl v podstatě úplnou náhodou. Moje malá dcerka měla začít opět chodit do školy a já na ni apeloval, aby se od spolužáků držela v bezpečné vzdálenosti. Slíbila mi, že bude, ale nevěděla, kolik jsou dva metry,“ prozradil Novinkám duchovní otec chytrého náramku Michal Kuzmiak.

Společně s Tomášem Ječným, který měl na starosti technickou stránku, pak dali hlavy dohromady a zkonstruovali několik prvních prototypů.

Foto: mif, Novinky

Novinka se bude nabízet v různých barevných provedeních.

Foto: mif, Novinky

Zařízení vypadá jako hodinky, čas ale neukazuje.

Lidé nemusí nic nastavovat

Ty dovedou hlídat až desetimetrové rozestupy, aktuálně jsou však s ohledem na doporučení hygieniků nastaveny na dva metry. Přístroj vyhledává další náramky v okolí a začne vibrovat a červeně blikat, pokud jste u někoho příliš blízko.

Samotný uživatel se nemusí o nic starat ani nastavovat, stačí jen jednou za týden přístroj nabít.

Proximity monitor pohlídá rozestupy u nejohroženější skupiny obyvatel.
Michal Kuzmiak

„Našim cílem bylo, aby byl Proximity monitor uživatelsky co nejvíce přívětivý. Potenciál tohoto zařízení je nicméně daleko větší, neboť můžeme přidávat více funkcí – dá se například naprogramovat tak, aby si pamatoval, jaká další zařízení potkal, či kde se dotyčný vyskytoval. Ale to teď pro nás není prioritou,“ konstatoval Ječný s tím, že náramek splňuje vysoké nároky GDPR na ochranu soukromí.

Kuzmiak vidí využití náramku hlavně v komunitách. Velký smysl má podle něj Proximity monitor například v domovech pro seniory a léčebnách, kde se nachází nejohroženější skupiny obyvatel. „Naše řešení snadno pohlídá doporučené rozestupy pacientů i personálu,“ podotkl Kuzmiak.

Stejně tak by mohli podobné řešení využít například děti ve školách nebo lidé ve  firmách. V takovém případě je ale nutné, aby náramek nosili všichni, jinak toto řešení není funkční. Všechny Proximity senzory se totiž navzájem poznají prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth.

Lákadla moderních chytrých hodinek

Testy

Italové to zkoušejí také

Vyrobit podobné zařízení se snažili letos již Italové, kteří chtějí systém využít k hlídání rozestupů u turistů při návštěvách památek. Jejich řešení ale není tolik praktické, krabička se nosí se krku, je výrazně větší a těžší. Proximity monitor váží pouhých 23 gramů.

Další velkou výhodou české novinky je nízká pořizovací cena. Při návrhu prototypu se tvůrci dostali na částku mírně přesahující 700 Kč, v případě rozjetí masové výroby by ale cenovka mohla být poloviční. Kdy přesně se chytrý náramek objeví na pultech obchodů, rozhodne až zájem ze strany zákazníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Fenomén zvaný nositelná elektronika

Popularita nositelné elektroniky neustále roste. Je to i díky tomu, že výrobci uvádějí neustále nové modely, které často přinášejí vylepšené funkce. Přitom...

Výběr článků

Načítám