Hlavní obsah

Apple Silicon už mají vývojáři, první novodobý počítač se ukáže ještě letos

Novinky, mif

Společnost Apple se zkraje tohoto týdne pochlubila návrhem nového procesoru zvaného Silicon, který bude tepat v počítačích s logem nakousnutého jablka. Nešlo však o žádný předprodukční vzorek, jak se mohlo zdát, nýbrž prakticky již o finální model, který skutečně rovnou zamířil k vývojářům.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (ilustrační foto)

Článek

Nové čipy obdrželi vybraní vývojáři v rámci konference WWDC, a to i s odpovídajícím hardwarem – v podstatě tak Apple vytvořil speciálně pro ně testovací počítače, na kterých budou moci odladit vlastní software.

Jak ale upozornil server Apple Insider, přechod od Intelu na procesory Apple Silicon bude daleko rychlejší, než se původně očekávalo. Vedení amerického počítačového gigantu počítá s tím, že první novodobý počítač s tímto čipem nabídne lidem k prodeji ještě před Vánocemi, tedy s největší pravděpodobností už krátce po letních prázdninách.

Apple dá vale Intelu, procesory si bude vyrábět sám

Hardware

Zástupci společnosti Apple zatím nic nepotvrdili, ale údajně by se mělo jednat o MacBook Pro. Současné plány navíc počítají s tím, že do dvou let bude celá nabídka této společnosti postavena výhradně na čipech Silicon.

Při návrhu nového procesoru, který má konkurovat těm nejlepším čipům pro běžné počítače, se Apple inspiroval svou současnou nabídkou. „Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookem. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook.

Důležité jsou aplikace

Nový čip Apple Silicon nicméně staví na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesor založený na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru. V současnosti je již hotový kancelářský balík Microsoft Office, v plném proudu jsou práce také na fotografických a grafických editorech Photoshop a Lightroom od Adobe.

Další programy by měly rychle přibývat díky vývojářským kitům, které Apple předním společnostem rozdal. Pro běžné uživatele navíc bude k dispozici aplikace Rosetta 2, prostřednictvím níž bude možné převést starší programy na novou platformu doslova na pár kliků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Na pulty obchodů míří nový špičkový počítač od společnosti Apple, který si odbyl premiéru minulý týden. MacBook Pro 13 se svým vzhledem takřka neliší od...

Výběr článků

Načítám