Hlavní obsah

Hardware 42/2004: Nejvýkonnější grafická karta v levné verzi

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním čísle magazínu Hardware si můžete přečíst recenzi "high-endové" a zároveň levnější karty s čipem NVIDIA GeForce 6800 LE. Bude zajímavé porovnat ji se středním proudem a zjistit, zdali vložené peníze stojí za to!

Foto: Česká triatlonová asociace

Organizační tým Karvinského aquatlonu

Článek

Dnes navážu na minulý test a podívám se tentokrát do oblasti high-endových grafických karet v recenzi MSI GeForce 6800 LE!

Recenze: MSI NX6800LE-TD128

Před dvěma týdny tady byl "střední proud" a dnes je zde zástupce z kategorie high-end. Sice to není až tak pravda, protože se jedná o odlehčenou "LE" verzi čipu NVIDIA GeForce 6800. Kartu má na svědomí firma MSI, která se soustředí především na masového uživatele, takže na první pohled není vidět tak precizní konstrukce a možnosti, jaké měla testovaná karta z minulého týdne. Ale nic není ztraceno...

Parametry karty

Grafickou kartu jsem obdržel v recenzentské verzi, takže kromě sáčku k ní nebylo vůbec nic. Lze ovšem očekávat, že u plné verze naleznete v krabici nějaké ty kabely, případně OEM plné verze her. Na první pohled mě také překvapilo, že karta má jiný chladič, než jsem vídal na obrázcích v internetových recenzích. Je totiž o něco méně masivní a má nápis "NVIDIA Quadro FX", což je název profesionální řady karet NVIDIA. Jak jsem ale viděl také na českých internetových stránkách, je toto chladič původní, který na kartě být má :-).

Jak jsem již v úvodu zmínil, GF6800LE je "okosená" varianta 6800/GT/Ultra, takže má pouze 8 renderovacích jednotek (6800 má 12, GT/Ultra má 16) a 4 vertexové jednotky (vyšší verze mají 6). Karty s 6800GT/Ultra mají navíc lepší DDR3 paměti (navíc 256 MB oproti zde přítomným 128 MB) a daleko vyšší takty (jádro LE má 300 MHz, paměti 700 MHz v DDR režimu). Takže z pohledu automobilů by to byl "nižší" high-end :-).

Co se týče již zmíněného větráku, jeho konstrukce je sice větší než u 5900XT, ale je vidět, že patří spíše mezi to horší, co lze na dnešních grafických kartách vidět. Přítomny jsou také pasivní chladiče na pamětech, oproti minule recenzovanému kusu jsou však mnohem slabší (viz. obrázek). Zadní panel je shodný s dříve testovanou kartou s tím, že i zde se jedná pouze o "TV-out" verzi. MSI totiž své karty označuje (před číslem paměti) buď TD (jen out, jako zde) nebo VTD (má i video-in).

Instalace karty je totožná s jakoukoli jinou kartou pro sběrnici AGP, a jak to už tak u moderních karet bývá, je opět nutné dodatečné napájení konektorem, který znáte z pevných disků, a samozřejmě je vhodné mít zdroj alespoň 300 W.

Nové funkce

Pro kartu je nutné použít ovladače řady 6X.XX. V nich kromě již známých funkcí jako je barevná sytost, zostření obrazu či potlačení obnovovací frekvence, naleznete také novinku, kterou jsou automatické taktovací kmitočty (po "odemčení" nepřístupných položek .REG souborem, který je stejný již od ovladačů verze 4X.XX) nebo měření teploty jádra (viz. obrázky).

Kromě těchto užitečných funkcí je opět možné nahrát "stereo" ovladače, se kterými pak lze hrát hry prostřednictvím speciálních 3D brýlí nebo klasických dvoubarevných (které možná znáte z kina z filmu Spy Kids 3D).

Minule jsem se radoval z nízkého teplotního výkonu testované karty, dnes jsem byl trošku zklamán, ale ostatně dalo se čekat, že lepší čip přinese vyšší teploty procesoru. Jedná se v podstatě (oproti 5900XT) o průměrných 6°C navíc, takže zhruba tolik, jako jsem měl s kartou Radeon 9700 Pro.

Výkon

Využil jsem testů z minulých článků a provedl jsem syntetické testy s GF6800LE. Jako obvykle vše běželo na následujícím PC: CPU AMD AthlonXP 1800+ (bez přetaktování), základní deska EPOX (nForce2), 512 MB DDR RAM 333 MHz (Kingston), Windows XP Professional SP2, ovladače ForceWare 66.81.

V poněkud nemoderním 3DMarku 2001 SE se opět ukázal hrubý výkon karty, který nebyl abych pravdu řekl "nic moc". Ve hrách, které podporují DirectX 8.1 nebo nižší, si tak příliš nepomůžete. Oproti 5900XT však dnes testovaný produkt vykázal vyšší výkon v nižším rozlišení, což může být pro někoho rovněž významná informace.

Výkon dnešních her se měří především 3DMarkem 03 (DirectX 9.0a), kde se ukázala LE jako rychlý hráč, neboť 5900XT překonala o čtvrtinu. Neměl by být tedy problém zahrát si dnešní pecky s vysokými detaily.

Posledním testem byl nejnovější 3DMark 05, ke kterému mám při veškerém respektu stále nedůvěru. Vypovídá o budoucích možnostech grafického čipu, a jelikož ten podporuje pixel shadery 3.0, výsledek byl mnohem vyšší než u minule testované karty. Najdete jej v tabulce spolu s přetaktováním, které však nebylo tak úspěšné, jak bych očekával. Ovladače povolily frekvence maximálně 330/760 MHz (oproti základním 300/700 MHz), takže výkon úměrně stoupnul zhruba o desetinu. Nová funkce "automatické přetaktování", u které však "nevidíte", jaké hodnoty aktuálně běží, vykazovala podobné výsledky. Vinu na špatné možnosti overclockingu má bezpochyby slabší chlazení pamětí a celková konstrukce hlavního větráku.

Předělání na 6800/GT/Ultra

Podle článků na internetu je údajně možné odemknout zbývající uzamčené renderovací a vertexové jednotky a z karty tak vytvořit "téměř" GT či ultra verzi, a to pomocí programu RivaTuner. Vzhledem k tomu, že jsem za kartu při případném poškození nechtěl platit, raději jsem to nezkoušel. Reakce uživatelů v diskusních fórech jsou však zhruba půl na půl - některým se "předělání" podařilo, jiným ne a v obraze byly nesmysly (což bylo způsobeno vadnými jednotkami, právě těmi uzamčenými). Těm úspěšným se však výkon zvýšil o jednu až dvě třetiny (3DMark 05 až 4600 bodů), a i to stojí za úvahu.

Chyba v čipu 6800

Nutno upozornit, že podle nedávného článku na serveru Tiscali Games však čip GeForce 6800 určený pro sběrnici AGP obsahuje chybu ve způsobu zobrazování zvláštních efektů při přehrávání a akceleraci DVD videa "Enhanced Motion Compensation", na 3D výkon však chyba vliv nemá.

Závěr

Grafická karta MSI NX6800LE-TD128 přináší "nakousnutí" do světa dnešních high-endových čipů. Jelikož má však až dvakrát nižší cenu než "plnohodnotné" karty s 6800GT/Ultra, nelze se divit nižšímu výkonu. Ten totiž přesně odpovídá ceně karty. Oproti levnější 5900XT přináší vyšší rychlost zejména v 3DMarku 03 a 05 a je tak dobrým krokem pro chod budoucích her. Je však otázkou, zdali pouze tento "krok" bude v hrách za 2 roky stačit.

NÁZEVMSI NX6800LE-TD128
CENAcca 8250 Kč (s DPH 19%)
ZAPŮJČILDXT ComputerS
KLADY(+) podpora DirectX 9.0c
(+) lze "předělat" na 6800/GT/Ultra
(+) tříletá záruka
(+) výkon
ZÁPORY(-) vyšší cena
(-) příliš "okosená" 6800
(-) horší chlazení
(-) chybná akcelerace DVD
VERDIKT[ 70% ]

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 37/2004: Hardwarová poradna zdarma

V dnešním "servisním" čísle magazínu Hardware si posvítíme na nejnovější ovladače, přidáme tipy, triky a komentáře a vyzveme vás k podávání dotazů do naší...

Hardware 38/2004: Testujeme kabelový internet

Po fúzi dvou kabelových operátorů do a.s. Karneval Media začala tato společnost rozšiřovat svou nabídku "moderních" technologií. Mezi ně patří internet...

Hardware 41/2004: Přetaktujte svou grafiku

V "servisním" čísle magazínu Hardware na vás opět čekají nejnovější ovladače spolu s užitečnými tipy, triky a komentáři, a ještě dnes naposledy budete moci...

Výběr článků

Načítám