Hlavní obsah

Haptické mapy dostupné pro celý svět, Seznam.cz je nabízí zadarmo

Novinky, mif

Server Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, zpřístupnil v pondělí haptické mapy celého světa. Na základě vizuálních map si díky tomu mohou lidé vygenerovat podklady pro orientaci pomocí hmatu, což ocení především nevidomí.

Foto: Mapy.cz

Ukázka haptických map

Článek

„Jsem velice rád, že se nám povedlo dotáhnout tento ambiciózní projekt a dostupnost haptických map rozšířit do celého světa,“ prohlásil Jan Kunz, produktový manažer Mapy.cz.

Ten zároveň připomněl, že původně byly haptické mapy nabízeny výhradně v České republice a na Slovensku. Letos v dubnu se nicméně rozšířily také na celou Evropu, k dispozici tedy byly ve všech 47 státech našeho kontinentu.

Pokrýt celý svět přitom nebylo vůbec jednoduché. „Ve státech, kde se nepoužívá latinka, byl proces implementace velice náročný,“ podotkl Kunz s tím, že Seznam.cz zároveň spouští projekt, kdy tyto mapy bude na požádání pro osoby se zrakovým handicapem v České republice zdarma tisknout.

„Mapa je pro nevidomé čitelná díky speciální technologii tisku a generování mapových podkladů a dalších přidružených informací v Braillově písmu,“ dodal produktový manažer.

Foto: Seznam.cz

Ukázka haptických map

Tři různé velikosti

Haptické mapy jsou dostupné na adrese hapticke.mapy.cz, zobrazit jsou přitom možná tři různá měřítka. Malé se hodí pro snadnější orientaci, zobrazují se na něm větší města, silnice 1. třídy, dálnice či železnice. Střední se hodí pro orientaci a zobrazení poloh obcí nebo vodních toků, silnic, dálnic, železnic. A konečně velké měřítko slouží k orientaci ve městě, je tedy hodně podrobné.

Na vývoji haptických map společnost Seznam.cz dlouhodobě spolupracuje se střediskem Teiresiás při Masarykově univerzitě a ELSA (Středisko pro podporu studentů se specifickými potřebami) při ČVUT v Praze.

Foto: Seznam.cz

První ukázka legendy haptických map

Reklama

Související témata:

Související články

Sauto.cz má vylepšenou mobilní verzi

Společnost Seznam.cz vylepšila mobilní verzi portálu Sauto.cz. Ta je nyní přehlednější, ale zároveň obsáhlejší. Lidé na stránkách naleznou kompletní údaje...

Mapy.cz nově nabídnou data o počasí

Mapová aplikace Mapy.cz, za kterou stojí společnost Seznam.cz, představila ve středu jednu z prvních novinek pro nadcházející turistickou sezonu. Řeč je...

Výběr článků

Načítám