Hlavní obsah

Dohoda je stvrzena, pro CETIN postaví 5G sítě v Česku Ericsson

Novinky, Miloslav Fišer

Provozovatel telekomunikačních sítí CETIN, jehož stoprocentním vlastníkem je skupina PPF, podepsal smlouvu se švédským Ericssonem jako výhradním dodavatelem síťových prvků pro stavbu 5G sítí v tuzemsku. Ve středu o tom informovali zástupci CETINU.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Ilustrační foto

Článek

CETIN označil jako vítěze výběrového řízení společnost Ericsson již v polovině října, smlouva byla nicméně oficiálně podepsána až nyní. Jaká je hodnota celé spolupráce, však ani jeden podnik nekomentoval.

Zástupci CETINU pouze prozradili, že do modernizace mobilní sítě a výstavby 5G konektivity budou investovat částku v „řádu miliard korun“. Vedle programu výstavby optických přípojek FTTH tak půjde o největší technologickou investici za dobu existence firmy.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

„Pro celé spektrum využívaných rádiových kmitočtů budeme disponovat nejmodernější 5G technologií, která přinese řádově rychlejší přenos dat s minimální latencí a velmi vysokou přenosovou kapacitou, což vytvoří vhodné podmínky pro vznik nových obchodních modelů napříč průmyslovými odvětvími,“ prohlásil generální ředitel CETINU Martin Škop.

Prozradil také, že projektová příprava a testování v laboratořích probíhají již v těchto dnech. „Po jejich úspěšném dokončení zahájíme vlastní implementaci nové technologie,“ konstatoval Škop.

„Jsme velmi rádi, že na výstavbě nové generace mobilní sítě můžeme spolupracovat s největším poskytovatelem telekomunikačních infrastrukturních služeb v České republice. Věříme, že naše partnerství a implementace inovativní 5G technologie společnosti Ericsson podpoří digitální transformaci a další rozvoj české ekonomiky,“ komentoval dohodnutou spolupráci Arun Bansal, prezident společnosti Ericsson pro Evropu a Latinskou Ameriku.

Slovensko se přiklonilo k USA, bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G

Mobil

A co Huawei?

Rozhodnutí CETINU o výhradní spolupráci s Ericssonem přichází ve chvíli, kdy řada evropských zemí řeší, zda do budování infrastruktury pustit čínskou společnost Huawei. Právě ta je přitom největším dodavatelem komponent pro 5G sítě na světě.

Huawei však již od loňského května čelí americkým sankcím, a to kvůli obvinění z krádeží technologií a ze špionáže pro vládu v Pekingu. Ke stejnému kroku se přitom USA snaží přimět také své spojence.

Již v létě tak například oznámila zákaz používat technologie Huawei Velká Británie, během pár let de facto vyloučí čínský podnik z výstavby 5G sítí také Francie. K USA se v podstatě přiklonilo i Slovensko, když vláda premiéra Igora Matoviče tento měsíc oznámila, že země „bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G“.

Česko zatím oficiální postoj ke společnosti Huawei nezaujalo. Kvůli sítím 5G byl v srpnu v Česku také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který se snažil přesvědčit vládu o nebezpečnosti Huawei pro Čechy.

Nic jsme USA neslíbili, vzkázal Babiš KSČM

Domácí

CETIN je dodavatelem všech operátorů

Společnost CETIN je dodavatelem prakticky všech mobilních operátorů a poskytuje lokality i pro část integrovaného záchranného systému. Má k dispozici největší mobilní síť v republice zahrnující 6445 vysílačů.

Jen v loňském roce přibylo 145 základnových stanic. Pevná síť zahrnuje 20 milionů km párů metalických kabelů a 43 900 km optických kabelů. Společnost před pěti lety ohlásila investiční program, v rámci něhož chce během sedmi let investovat 27 miliard korun.

V minulosti CETIN používal při výstavbě sítí kombinaci několika dodavatelů.

Huawei dostal v Rusku zelenou, může se podílet na budování 5G sítí

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám