Hlavní obsah

Děti tráví hodně času na internetu, neznají však rizika

– Olomouc

Svůj profil na některé ze sociálních sítí má víc než polovina třináctiletých českých dětí a třetina dětí v tomto věku běžně využívá on-line nakupování. I když svými dovednostmi na internetu často předčí své rodiče, jsou děti kvůli chybějícím zkušenostem nejohroženější skupinou v kyberprostoru a často se tam stávají terčem útoku či agrese.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

Výsledky průzkumu v rámci projektu E-Bezpečí, do kterého se zapojilo více než 27 000 dětí, byly prezentovány v Olomouci na konferenci Bezpečně online: Gramotnost v digitálním věku.

Zhruba 27 procent dotazovaných dětí na internetu podle průzkumu zažilo verbální agresi, jako je ponižování, urážení či zesměšňování. Dalších 13 procent dětí zmínilo útok na online účet a 12 procent šíření ponižujících fotografií.

Podle aktuálních policejních statistik je kriminalita v digitálním prostředí jako jediná oblast trestné činnosti na strmém vzestupu. Zvyšuje se počet internetových podvodů i komplikovanějších zločinů.

„Alarmující je, že třetinu všech kyberzločinů tvoří mravnostní kriminalita, která je často zaměřená právě na děti. Je proto potřeba výrazně posílit prevenci a vzdělávání dětí, aby dokázaly rizika v digitálním prostředí poznat,“ upozornil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Konferenci Bezpečně on-line v olomoucké Pevnosti poznání uspořádala ČSOB společně s policií a Univerzitou Palackého. Akce se zúčastnily desítky učitelů, ředitelů škol, bankovních, policejních expertů a dalších odborníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se o děti na síti příliš nebojí

Češi se o své děti na internetu bojí nejméně v Evropě. Jen dva z pěti rodičů nezletilých dětí se vážně obávají toho, že by na internetu mohlo dojít k trestnému...

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Škola pomalu končí a letní prázdniny klepou na dveře. To je ale ten pravý čas, kdy je vhodné se zamyslet nad odměnami za vysvědčení pro žáky i studenty. Na...

Výběr článků

Načítám