Hlavní obsah

Desítky webů postihl výpadek. Kvůli Googlu

Novinky, huj

Na více než hodinu a půl se ve středu večer odmlčely v Česku desítky internetových serverů. Na vině byl podle všeho výpadek DNS serverů společnosti Google, které využívají i další webové stránky. Vyplývá to z informací serveru DownDetector.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

DNS servery standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Přesně to dělají standardně také DNS servery společnosti Google, které však ve středu večer postihl výpadek.

Podle serveru DownDetector, který monitoruje dostupnost jednotlivých webových stránek, problémy s dostupností nastaly krátce po 17. hodině, vyřešit se je podařilo až po 19. hodině.

Nedostupné v té době byly pro celou řadu uživatelů z různých koutů světa nejen služby Googlu, jako je Gmail, YouTube, obchod Play či například komunikátor Meet, ale také desítky dalších serverů, které využívají DNS servery Googlu. Šlo například o Spotify, Snapchat, Discord a některé herní webové služby.

Kromě České republiky se výpadek serverů dotkl například i Rumunska, Ukrajiny či Srbska.

Twitter prakticky okamžitě zaplavily zprávy uživatelů, kteří si stěžovali, že „nefunguje vůbec nic“. I to jasně ukazuje, jak je svět internetu křehký a jak jsou jednotlivé webové služby propojené, i když si to uživatelé na první pohled ani neuvědomují.

Reklama

Související témata:

Související články

O2 postihl výpadek, lidé se nemohli dovolat

S nedostupností služeb se mohli potýkat zákazníci O2 v pondělí ráno a dopoledne. Uživatelé si stěžovali, že nemohli telefonovat, a zároveň se jim nikdo nemohl...

Google a YouTube postihl velký výpadek

V pondělí krátce po poledni postihl společnost Google velký výpadek webových služeb. Kromě samotného vyhledávače nefungoval ani poštovní klient Gmail či...

Google i Gmail postihl globální výpadek. Opět

Služby společnosti Google postil v noci z úterý na středu velký výpadek služeb. Kromě vyhledávače lidé hlásili například problémy s e-mailovým klientem Gmail...

Výběr článků

Načítám