Hlavní obsah

Kybernetičtí nájezdníci ostřelují Česko. Počet útoků dramaticky narostl

Aktualizováno

Za říjen na Česko směřoval zhruba stejný počet hackerských DDoS útoků jako za předchozích devět měsíců dohromady. Počet incidentů roste poslední tři roky v řadě, letos jej akcelerovala válka na Ukrajině. Novinářům to ve čtvrtek během konference o kybernetické bezpečnosti v Praze řekl ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační (NÚKIB) bezpečnost Lukáš Kintr.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

V současnosti patří kybernetické nájezdy typu DDoS k jednomu z nejčastěji požívaných typů útoků v rámci kybernetické války, která se uskutečňuje paralelně s fyzickým konfliktem na Ukrajině. Válka na Ukrajině podle Kintra zároveň ukázala nutnou potřebu zabezpečení a nezávislosti dodavatelských řetězců v technologickém sektoru.

„Jednotlivé státy EU včetně ČR musí začít nastavovat mechanismy na prověřování rizik u dodavatelských technologických firem a mít nástroj, jak je případně omezovat. Většina zemí je již má například v sektoru telekomunikací, ale potřeba je rozšířit i na další oblasti, například energetiku,“ uvedl Kintr.

Česko mohou ochromit DDoS útoky, varoval NÚKIB

Internet a PC

NÚKIB v současnosti připravuje návrh zákona o bezpečnosti technologických dodavatelů, který by měl předložit vládě do května příštího roku. Návrh zákona chce NÚKIB před schvalováním předložit k připomínkám odborné veřejnosti včetně soukromých firem.

Náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana během konference uvedl, že Aliance usiluje odpovědné využití nových technologií. „Naší ambicí v NATO je vytvoření zlatého standardu k etickému využití nových technologií při obraně, a to nejen v rámci Aliance, ale na celém světě,“ uvedl.

Zabezpečení podmořských kabelů

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zmínila důležitost zabezpečení podmořských kabelů spojujících Evropu s USA, severskými zeměmi nebo spojení s Japonskem. Podle ní útoky na produktovody ukázaly zranitelnost těchto sítí a nutnost jejich diverzifikace.

Konference o kybernetické bezpečnosti se účastní stovky delegátů z 80 zemí. Letošní čtvrtý ročník se koná pod záštitou českého předsednictví v EU.

Na český T-Mobile útočili hackeři, potvrdil operátor

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám