Hlavní obsah

Další internetová burza pozastavila obchodování s bitcoiny

– Washington

Internetová burza Bitstamp, druhá nejvýznamnější platforma pro obchodování s virtuální měnou bitcoin, v úterý po „kolísavých výsledcích” tohoto platidla pozastavila výběry. Burza se sídlem ve Slovinsku to přičítá kybernetickému útoku na funkčnost jejích služeb.

Foto: bitstamp.net

Internetová burza Bitstamp

Článek

Bitstamp je během posledních několika dní už druhou bitcoinovou burzou, která pozastavila výběry, což dále znejistilo účastníky obchodů. Největší burza tohoto druhu, Mt. Gox se sídlem v Tokiu, tak s odkazem na údajné technické problémy učinila už minulý pátek a doposud výběry neobnovila. Hodnota kybernetické měny padá prudce dolů.

Burza Bitstamp na svém webu oznámila, že ruší výběry, které se nepodařilo realizovat v pondělí a v úterý, přičemž příslušné částky budou přičteny zpět na účty klientů. Bitcoin má na Bitstampu aktuální hodnotu kolem 645 dolarů, což představuje šestiprocentní pokles během jednoho dne.

Měna bitcoin patří mezi nejznámější virtuální měny na světě. Tvoří ji převoditelné jednotky, které lze nakupovat a prodávat za standardní peníze. Vytvořil ji v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu. Celkové množství peněz je konečné a jeho uvolňování do oběhu je definováno matematickými zákony.

Transakce s virtuálními měnami mohou obcházet tradiční finanční systémy, což vyvolává obavy z jejich zneužívání. Ruské úřady podle agentury Reuters varovaly minulý týden před používáním bitcoinů. Upozornily, že tuto měnu lze využít k praní špinavých peněz či k financování terorismu. Podobné obavy již dříve vyjádřily také Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin opět pokořil hranici 1000 dolarů

Hodnota kybernetické měny bitcoin opět přesáhla hranici 1000 dolarů, což odpovídá více než 20 000 korunám. Důvodem se stala zpráva, že měnu začne přijímat...

Výběr článků

Načítám