Hlavní obsah

Co umí vaše PC 11. - Klávesové zkratky pro Microsoft Word

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po týdnu je tu opět váš seriál z oblasti softwaru, ve kterém vás seznámím s klávesovými zkratkami pro  Microsoft Word...

Foto: Stanislava Dvořáková

Mikuláši, Mikuláši, neber s sebou čerty radši, vezmi s sebou anděly, ti nám něco nadělí!

Článek

*) v levém sloupci je uvedena klávesová zkratka, v pravém její funkce

F1 Nápověda k Wordu Ctrl + N Vytvoření nového dokumentu Ctrl + O Otevření uloženého dokumentu Ctrl + W Zavření rozpracovaného dokumentu Ctrl + S Uložení dokumentu Alt + Ctrl + S Rozdělení okna otevřeného dokumentu Alt + Shift + C Zrušení rozdělení okna otevřeného dokumentu Ctrl + F Vyhledání textu Ctrl + H Nahrazení textu Alt + Ctrl + Y Opakované hledání samého výrazu Ctrl + G Přejít na stránku Alt + Ctrl + Z Zpět z přechodu na stránku Alt + Ctrl + Home Procházení dokumentu LCtrl + F6 Přepínání spuštěných oken mezi sebou Ctrl + K Vložení hypertextového odkazu Esc Zrušení vykonávané akce Ctrl + Z Vrácení poslední akce Ctrl + Y Nové provedení vrácené akce Ctrl + B Zvolené tučného písma Ctrl + I Zvolení kurzívy Ctrl + U Zvolení podtrženého písma Ctrl + C Zkopírování do schránky Ctrl + V Vložení obsahu schránky Ctrl + X Vyříznutí do schránky Delete Vymazání vybraného textu Ctrl+Delete Odstranění jednoho slova vpravo Alt + Ctrl + P Přepnutí do režimu zobrazení rozložení při tisku Alt + Ctrl + O Přepnutí do režimu zobrazení osnovy Alt + Ctrl + N Přepnutí do režimu normální zobrazení Ctrl + = Použít dolní index Ctrl + Shift + + Použít horní index Ctrl + P Tisk dokumentu Alt + Ctrl + I Přepnutí mezi náhledem a původním zobrazením Alt + Ctrl + M Vložení komentáře (vhodné pro korektory) Ctrl + Shift + E Zapnutí funkce sledování změn Ctr + Shift + mezerník Vložení pevné mezery Ctrl + E Zarovnat odstavec na střed Ctrl + J Zarovnat odstavec do bloku Ctrl + L Zarovnat odstavec vlevo Ctrl + R Zarovnat odstavec vpravo → O jeden znak vpravo ← O jeden znak vlevo Ctrl + → O jedno slovo vpravo Ctrl + ← O jedno slovo vlevo Ctrl + Shift + ← Zmenšení velikosti písma Ctrl + Shift + → Zvětšení velikosti písma Ctrl + Pg Dn Na začátek následující stránky Ctrl+Pg Up Na začátek předcházející stránky Ctrl + End Na konec dokumentu Ctrl + Home Na začátek dokumentu Ctrl + F5 Obnovení okna po jeho maximalizaci Ctrl + F10 Maximalizace nebo obnovení vybraného okna Ctrl + F3 Vyjmutí do zásobníku Ctrl + Shift + F3 Vložení obsahu zásobníku do dokumentu Alt + Shift + R Kopírování záhlaví nebo zápatí v dokumentu Shift + Enter Konec řádku Ctrl + Enter Konec stránky Alt + Ctrl + R Vložení symbolu registrované ochranné známky Alt + Ctrl + T Vložení symbolu ochranné známky Alt + Ctrl + C Vložení symbolu copyright

Zodpovězené dotazy

Dotaz 28:

(vecera@ppt.cz)

Mam XP HOME, pri spusteni pocitace nabehne windows, muzu pracovat, ale windows stale neco dela, trva to asi 20minut nez prestane pracovat, spravce systemu popisuje toto deni jako necinne procesy systemu. Chci preinstalovat system, mam XP koupene s pocitacem, slysel jsem, ze je zde omezeny pocet opetovnych registraci, je to pravda?

A co vsechno musim udelat, abych nestratil ulozena data(asi40GB) a musim znovu stahovat aktualizace?

Vyjádření: V době, kdy počítač pracuje, probíhá start služeb systému. Řekl bych, že přeinstalací se to nezlepší, spíše si pořiďte více paměti a větší disk, aktualizace si musíte stáhnout znova nebo obstarat jinak.

Dotaz 29:

Dobrý den, mám na Vás dotaz:

Dobrý den, mám na Vás dotaz:

Dobrý den, mám na Vás dotaz:na PC s nainstalovanými Win 95 mám na horní straně obrazovky (případně na

Dobrý den, mám na Vás dotaz:na PC s nainstalovanými Win 95 mám na horní straně obrazovky (případně napravé) vždy viditelný Panel s aplikačními ikonkami (Office, dále WinZip, a další).

Dobrý den, mám na Vás dotaz:na PC s nainstalovanými Win 95 mám na horní straně obrazovky (případně napravé) vždy viditelný Panel s aplikačními ikonkami (Office, dále WinZip, a další).Na svém novém PC s Win XP se mi nedaří takový panel nastavit. Můžete mi pomoci?

Dobrý den, mám na Vás dotaz:na PC s nainstalovanými Win 95 mám na horní straně obrazovky (případně napravé) vždy viditelný Panel s aplikačními ikonkami (Office, dále WinZip, a další).Na svém novém PC s Win XP se mi nedaří takový panel nastavit. Můžete mi pomoci?

Dobrý den, mám na Vás dotaz:na PC s nainstalovanými Win 95 mám na horní straně obrazovky (případně napravé) vždy viditelný Panel s aplikačními ikonkami (Office, dále WinZip, a další).Na svém novém PC s Win XP se mi nedaří takový panel nastavit. Můžete mi pomoci?Děkuji

Dobrý den, mám na Vás dotaz:na PC s nainstalovanými Win 95 mám na horní straně obrazovky (případně napravé) vždy viditelný Panel s aplikačními ikonkami (Office, dále WinZip, a další).Na svém novém PC s Win XP se mi nedaří takový panel nastavit. Můžete mi pomoci?DěkujiM. Zelený

Dobrý den, mám na Vás dotaz:na PC s nainstalovanými Win 95 mám na horní straně obrazovky (případně napravé) vždy viditelný Panel s aplikačními ikonkami (Office, dále WinZip, a další).Na svém novém PC s Win XP se mi nedaří takový panel nastavit. Můžete mi pomoci?DěkujiM. Zelenýmailto:zeleny.m@quick.cz

606 661 384

Vyjádření: Office panel stačí doinstalovat z CD Office. Pan Petr radí: Na systemu WinXP tento panel vubec nepotrebujete, je jiz integrovan v systemu, a najdete ho vedle tlacitka start. Pro jeho aktivaci je potreba zvolid z nabidky Ovladaci panely polozku: Hlavni panel a nabidka start, zvolit odrazku: Hlavni panel, na 5 radku je volba: Zobrazit panel pro snadne spusteni, tu zatrhnete (musi se objevit pred textem fajfka)a jeste doporucuji odtrhnout (mel by zustat prazdny ctverecek) volbu Uzamknout hlavni panel, pote muzete libovolen pridavat ikonky do panelu pro snadne spusteni. Hhodne stesti :) petr".

Dotaz 30:

(peter@energon.cz)

Vážený pane.

Vážený pane.

Vážený pane.Ve svém PC jsem provedl upgrade přehrávače Windows Media Player. Nainstaloval jsem potřebné kodeky a to kompletní sadu Codecs5058_allin1.exe a od té doby nelze přehrát videosoubory s koncovkou *.avi. Win 98 hlásí, že Explorer provedl chybnou operaci a jedna z běžících aplikací bude ukončena. Chybu nahlásí i Windows Media Player, že tento typ souboru nepodporuje, přitom v seznamu podporovaných je uveden. Dále napíše mě nesrozumitelnou hlášku "NO COMBINATION OF FILTERS COULD BE FOUND TO RENDER THE STREAM".

Vážený pane.Ve svém PC jsem provedl upgrade přehrávače Windows Media Player. Nainstaloval jsem potřebné kodeky a to kompletní sadu Codecs5058_allin1.exe a od té doby nelze přehrát videosoubory s koncovkou *.avi. Win 98 hlásí, že Explorer provedl chybnou operaci a jedna z běžících aplikací bude ukončena. Chybu nahlásí i Windows Media Player, že tento typ souboru nepodporuje, přitom v seznamu podporovaných je uveden. Dále napíše mě nesrozumitelnou hlášku "NO COMBINATION OF FILTERS COULD BE FOUND TO RENDER THE STREAM".PROSÍM vÁS TÍMTO O RADU, CO S TÍM. Předem děkuji.

Vážený pane.Ve svém PC jsem provedl upgrade přehrávače Windows Media Player. Nainstaloval jsem potřebné kodeky a to kompletní sadu Codecs5058_allin1.exe a od té doby nelze přehrát videosoubory s koncovkou *.avi. Win 98 hlásí, že Explorer provedl chybnou operaci a jedna z běžících aplikací bude ukončena. Chybu nahlásí i Windows Media Player, že tento typ souboru nepodporuje, přitom v seznamu podporovaných je uveden. Dále napíše mě nesrozumitelnou hlášku "NO COMBINATION OF FILTERS COULD BE FOUND TO RENDER THE STREAM".PROSÍM vÁS TÍMTO O RADU, CO S TÍM. Předem děkuji.

Vážený pane.Ve svém PC jsem provedl upgrade přehrávače Windows Media Player. Nainstaloval jsem potřebné kodeky a to kompletní sadu Codecs5058_allin1.exe a od té doby nelze přehrát videosoubory s koncovkou *.avi. Win 98 hlásí, že Explorer provedl chybnou operaci a jedna z běžících aplikací bude ukončena. Chybu nahlásí i Windows Media Player, že tento typ souboru nepodporuje, přitom v seznamu podporovaných je uveden. Dále napíše mě nesrozumitelnou hlášku "NO COMBINATION OF FILTERS COULD BE FOUND TO RENDER THE STREAM".PROSÍM vÁS TÍMTO O RADU, CO S TÍM. Předem děkuji.P.S. Po několikerém pokusu odinstalovat Windows Media Player je tento neustále na svém místě.

S pozdravem alibor PETER

Vyjádření: Řekne si rada nad zlato, ale opravdu ano: Nepoužívejte Windows 98.

Dotazy k vyjádření

Mám následující problém,

Mám následující problém,když si nainstaluji úvodní stránku na net (IE 6), třeba www.seznam,tak je vše pořádku,ale po restartu PC nebo ukončení se ale objeví jiná adresa.Asi jsem si nějak nainstaloval nějaký program,ale je někde dobře schovaný.Můžete mě nějak poradit?A ještě jedna,jak můžu blokovat připojení na net ( mám síťovou kartu)abych stále nemusel najíždět na start-ovl.prog.-síť.připojení.

Děkuji Pavel

dobrý den.

dobrý den.mám následující prolém. na svůj počítč kde sem měl původně Win.98 jsem nainstaloval win XP Profesional. dříve jsem vypínal počítač klasicky přez start-vypnout počítač-vypnout. počítač se vypl kompletně. teď když ho vypínám, tak se vypne OS a asi pevné disky, ale počítač a monitor zůstává zapnutý a počítač musim vypínat delším asi 5-ti vteinovým stlačením tlačítka pro spuštění počítače. bylo mi řečeno že je to nějakým nastavením, ale ne jakým.

dekuji za radu. Hasky

Vážený příteli,.

Vážený příteli,.v květnu loňského roku jsem si na důchod koupil PC - v té době žádný střep, teď už samozřejmě žádný výkřik (1,2G Duron, 40G HD, 512 RAM). Mám v tom XP, a přímo při dodání modem 56k, který ale nepoužívám, protože mám trvalý Mistral UPC (teď to má být Chello). Zpočátku jsem ale začínal s quickem a tiscalli, takže jsem jel na dial up. Současně s PC jsem si koupil i tiskárnu a řádně nainstaloval.

Vážený příteli,.v květnu loňského roku jsem si na důchod koupil PC - v té době žádný střep, teď už samozřejmě žádný výkřik (1,2G Duron, 40G HD, 512 RAM). Mám v tom XP, a přímo při dodání modem 56k, který ale nepoužívám, protože mám trvalý Mistral UPC (teď to má být Chello). Zpočátku jsem ale začínal s quickem a tiscalli, takže jsem jel na dial up. Současně s PC jsem si koupil i tiskárnu a řádně nainstaloval.Musím přiznat, že jsem si při svém hamounství nedávno nainstaloval MSN Messenger 6.0, i když jsem připojen přes to UPC a mailuju OUTLOOKEM. No a jakmile teď zapnu PC, nejdřív mi to "objeví" nový hardware - totiž modem a pak tiskárnu a trvá to dobu, než se těch obtěžujících hlášek, nabídek instalačního wizzarda a výhrůžek, že to nebude fungovat definitivně zbavím (samo, že tiskárna šlape OK, jestli modem, to nevím). Při každém jiném průs.švihu mi systém nabídne žalování MS, ale u tohodle ani ťuk. Občas se mi (v MS IE6)jen mihne rol menu a vůbec nechytám nabídku.

Ono když člověk skončil s angličtinou - britskou - v r.1961, tak si u nepřeložených programů s Helpem neví rady.

Reklama

Související články

Co umí vaše PC 8. -  Tipy, triky ve Wordu

Po týdnu je zde opět další číslo seriálu Co umí vaše PC. Dnes něco trochu z jiného soudku a to pár triků pro textový editor, jenž nese název Word...

Výběr článků

Načítám