Hlavní obsah

Česká aplikace Windy.com začala předpovídat sucho pro celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Češi začali předpovídat sucho pro celý svět. Na webu Windy.com je nyní možné najít předpověď na deset dnů dopředu, která ukazuje odchylku půdní vláhy do hloubky jednoho metru od průměru pro danou lokalitu v letech 1981 až 2020.

Foto: Windy

Předpověď sucha na Windy.com

Článek

Na tvorbě modelu, který sucho pro celý svět počítá, se podíleli tvůrci webu Intersucho.cz, který již řadu let předpovídá sucho pro Česko a Slovensko a monitoruje dopady na zemědělství a lesnictví, uvedli ředitel Windy.com Tomáš Zámečník a bioklimatolog Miroslav Trnka z Intersucha.

Windy.com je tak prvním nekomerčním globálním nástrojem, který monitoring a předpověď sucha nabízí. Navíc je přístupný nejen majitelům počítačů, ale i mobilních telefonů.

Zemědělcům z chudších oblastí může být tato aplikace při plánování činností značně nápomocná. Od začátku příští vegetační sezony na jaře 2022 budou mít informace o globálním suchu i uživatelé webu Intersucho.cz.

Předpověď počasí na Windy.com

Tvůrci využili pro předpověď data z meteorologického modelu z Evropského centra pro střednědobou předpověď, který je považován za nejlepší globální předpovědní model. Zatím jej tvůrci Intersucha využívali pouze pro předpověď pro střední Evropu.

Museli se vyrovnat s tím, že letní deště jsou v některých oblastech ještě hůře předpověditelné než ve střední Evropě.

Model, který fungoval pro předpověď sucha v Česku a na Slovensku, bylo nutné upravit tak, aby fungoval i pro extrémní podmínky, jaké jsou v afrických či asijských pouštích a v jihoamerických deštných pralesích.

Ve Windy je naším cílem umožnit uživatelům analyzovat počasí v jednoduché a intuitivní formě.
ředitel Windy.com Tomáš Zámečník

„Počasí je součástí života každého z nás, proto je ve Windy naším cílem umožnit uživatelům analyzovat počasí v jednoduché a intuitivní formě spolu s interaktivní vizualizací v následujících dnech a týdnech,” uvedl Zámečník.

„Věříme, že prostřednictvím naší spolupráce s Intersuchem nabídneme zásadní data, na jejichž základě uživatelé získají lepší orientaci o stavu sucha kdekoli na zemi a budou se moci připravit na jeho dopady,” dodal.

A stejně jako se zapojují do monitoringu sucha čeští zemědělci, mohou se nyní zapojit v krátkém dotazníku i zemědělci z celého světa, díky nimž budou lokální údaje přesnější a podrobnější.

Autentické krátké zprávy jsou podle tvůrců nenahraditelné.

Životy v zahraničí pomáhá zachraňovat česká aplikace Windy.com

Internet a PC

Podle Trnky nyní Intersucho dostálo svému názvu a všichni kolegové tak mohli uplatnit svoje znalosti a zkušenosti pro tvorbu modelu, jehož předpovědi mohou využít miliony uživatelů po celém světě, kteří už s Windy.com pracují.

Tento web vznikl v roce 2014 a stojí za ním majitel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič.

Sucho má smysl sledovat proto, že se v nějaké podobě objevuje na planetě vždy a je kvůli němu omezena dostupnost vody, často i potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám