Hlavní obsah

Taktika počítačových pirátů se mění. Jaké viry nasazují nejčastěji?

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Botnety, kryptominery či bankovní malware. Takové škodlivé kódy a nástroje používají počítačoví piráti cílící na tuzemské uživatele nejčastěji. Snaží se přitom zneužít výpočetní výkon napadeného stroje i odcizit citlivá data. Praktiky hackerů za poslední čtvrtletí zmapovala kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Od poloviny března jsme pozorovali výrazný nárůst útoků botnetů. Do té doby ovlivňovaly zhruba 5 % českých společností, ale během měsíce vzrostl jejich dopad až na téměř 15 %, nyní následuje pozvolný pád,“ prohlásil Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Botnet představuje síť zotročených počítačů, tabletů či chytrých telefonů. Ty následně mohou kyberzločinci zneužít k cíleným útokům či šíření dalších škodlivých souborů.

Zákeřný trojský kůň útočí po celém světě. Nevyhýbá se ani Česku

Bezpečnost

V posledních týdnech ale začaly růst i útoky kryptominerů a bankovních malwarů, které do té doby měly spíše klesající tendenci, varovali bezpečnostní experti.

Kryptominery bývají často označovány také jako těžařské viry. Ty se snaží na napadeném stroji zůstat co nejdéle v anonymitě a využívat jeho výkon k těžení kybernetických měn. Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru.

Bankovní malware má jediný cíl – útočníci se prostřednictvím různých sofistikovaných metod snaží dostat k bankovnímu účtu oběti, případně k platební kartě. Využívají přitom takové metody, které dovedou obelstít i zabezpečení prostřednictvím potvrzovacích SMS zpráv.

Nebezpečný bankovní trojan útočí na mobily v Česku, umí obejít zabezpečení přes SMS

Bezpečnost

Hackeři hojně využívají také špionážní viry. „Se vzestupem botnetů zároveň došlo i k nárůstu útoků škodlivých kódů, jejichž cílem je krást informace a data z českých společností. Křivka sice nebyla tak strmá jako u botnetů, ale zato se růst ještě nezastavil a dopad na české společnosti je nyní dvojnásobný v porovnání s celosvětovým průměrem,” prohlásil bezpečnostní expert.

Jen velmi malý podíl mezi aktuálními hrozbami mají vyděračné viry z rodiny ransomware. Ty zamknou počítač a za opětovné zpřístupnění dat požadují výkupné.

Pokud se takový nezvaný host v počítači zabydlí, není vůbec jednoduché se jej zbavit. Zpravidla je to možné pouze smazáním celého počítače – tím ale uživatelé přijdou o všechna nezálohovaná data.

„Ransomware dlouhodobě ovlivňuje méně než procento českých společností, ale je to způsobeno taktikou kyberzločinců. Zaměřují se stále více na cílené útoky, které mají vyšší šanci na úspěch. Navíc útoky jsou nebezpečnější a často se setkáváme s dvojitým vydíráním. Útočníci požadují nejenom výkupné za dešifrování dat, ale hrozí i zveřejněním ukradených informací. Výkupné postupně zvyšují a na speciálních webových stránkách nabízejí zcizená data, dokud nejsou splněny jejich požadavky,“ doplnil Pavel Krejčí, Security Engineer ve společnosti Check Point.

Reklama

Související témata:

Související články

Podvodníci lákají na iPhone zadarmo

Jako lavina se internetem šíří podvodné nabídky, ve kterých kyberzločinci lákají na prémiové chytré telefony zadarmo – zpravidla na iPhony od Applu. Zneužívají...

Výběr článků

Načítám